BiH
355

Tuzlanski kanton: Stranačkom i rodbinskom vezom do posla u prosvjeti

Piše: A. K.
Mirela Udovičić (Foto: Klix.ba)
Zapošljavanje u javnim ustanovama putem stranačkih i rodbinskih veza na području Tuzlanskog kantona uzima sve više maha. Da stvari ne funkcionišu kako bi trebale u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH najvidljivije je na primjerima nastavnika i profesora koji su konkurisali za prijem u stalni, ili radni odnos na određeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama.

Nerijetka poniženja kandidata tokom konkursne procedure zabilježena su na ličnim primjerima dugogodišnjih profesora i nastavnika koji su se prijavili putem objavljenog konkursa. Međutim, o ovom problemu tek rijetki javno odluče progovoriti.

Mirela Udovičić profesorica je bosanskog jezika i književnosti, a brojne neugodne situacije u toku konkursne procedure za nju, nažalost, nisu nepoznanica.

Već 11 godina prolazi kroz sve neophodne procedure i jedna je od rijetkih koja je javno odlučila progovoriti o problemu zapošljavanja nastavnika i profesora u školama u TK.

Kako je kazala za Klix.ba, stanje je iz godine u godinu sve lošije.

"Ove godine mi je najgore zbog samog odnosa članova pojedinih komisija za intervjue, koji su se znali ponašati, ne u skladu sa pozivom prosvjetnog radnika, nego kao neko u čiju ste privatnu kuću došli, pa mu ometate neki njegov mir", kaže Udovičić.

Ističe i da se od samog početka ovogodišnje konkursne procedure na individualnom osnovu morala boriti za svoja prava, s obzirom na to da kategorija društva kojoj pripada, iako bi trebala biti, nije navedena u pravilniku o zapošljavanju prosvjetnih radnika u TK. Inače, ovaj pravilnik već je od ombudsmana BiH okarakterisan kao diskriminirajući.

"Poznato vam je da se putem pravilnika određeni postotci dodaju boračkoj populaciji, a mojih roditelja, koji su civilne žrtve proteklog rata, odnosno stradali su od granate početkom rata, u tom pravilniku nema. Obraćala sam se svim ministrima vezano za svoj slučaj, međutim bezuspješno", nastavlja ona.

Nastavak diskriminacije

Udovičić dodaje da ovaj pravilnik zapravo predstavlja nastavak diskriminacije koja se danas provodi u obrazovanju.

"Pored mene ima i još sličnih slučajeva. Primjer je djevojka koja je sa 10 godina bila u logoru Omarska, gdje su joj oba roditelja stradala. Ona, kao i mnogi drugi, nema nikakvo pravo uvećanja postotka po pravilniku. Bez obzira što smo diplomirali prije 11 godina nas trenutni pravilnik zapravo vraća na dno liste jer ostaju nam samo bodovi od godine diplomiranja", ogorčeno ističe Udovičić.

Na poziciju nastavnika bosanskog jezika i književnosti ove godine aplicirala je u 47 škola u TK.

"Zbog intervjua koji je trajao samo tri dana uspjela sam obići 18 škola. Redovi su bili dugi, čekalo se satima, a komisije su namjerno, ili nenamjerno odugovlačile sam proces intervjuisanja. Bilo je kolega koji su znali ostati po 15 do 20 minuta, a bilo je i onih koji su ostajali po minut, ovisno o tome šta vas pitaju", prisjeća se Udovičić.

Problem u proceduri intervjuisanja naša sagovornica vidi i u načinu na koji su pripremana pitanja.

"Pitanja su zapravo jedna vrsta fantoma. Naime, ne postoje jedinstvena pitanja iz prakse, metodike i pedagogije, odnosno iz našeg iskustvenog polja ili struke. Pitanja vam se ad hoc postavljaju, na primjer 'Šta vam je hobi?', 'Pratite li sport?', 'Šta vam je motivacija?'... Već 11 godina se bavim različitim poslovima vezano za obrazovanje i meni je zaista presmiješno da me neko pita šta mi je hobi?", nastavlja Udovičić.

Ova profesorica bosanskog jezika i književnosti još uvijek nije dobila angažman niti u jednoj od škola.

"Na listama se krećem od petog do 15. mjesta. Prema nekoj logici poziv sam dosad trebala dobiti najmanje iz jedne škole, međutim još uvijek nisam angažovana. Sudeći prema načinu na koji se kroje liste i informacijama od kolega sa terena da su stranke podijelile angažmane na mjestima koja nisu bila na konkursu, sumnjam da ću i dobiti", ogorčeno zaključuje Udovičić.

Zapošljavanje u svrhu vraćanja političkih kredita

Profesor engleskog jezika i književnosti Anel Kovačević u istoj je poziciji kao i naša prethodna sagovornica. Mišljenja je da su se, nepotizam, korupcija i stranačko zapošljavanje u školama u TK, o kojima se na sav glas posljednjih dana priča, trebali spriječiti mnogo ranije.

"Pravila je bilo potrebno definisati mnogo ranije. Mi smo znali šta će se desiti te smo prije mjesec dana pokušali tražiti izmjene pravilnika. Tu mislim na smanjenje bodova prilikom intervjuisanja, ali i na to da se ne daje tolika autonomija direktorima škola koji su politički postavljeni. Naglašavali smo da je izborna godina i da će se zapošljavanja vršiti u svrhu kupovine glasova, međutim, većina naših kolega nije na to reagovala jer su se nadali da će većina direktora i komisija sprovesti proceduru moralno i savjesno, ali smo godinama svjedoci da ne možemo vjerovati nikome", ističe Kovačević.

Agoniju prosvjetnih radnika, upozorava Kovačević, dodatno produžavaju politički postavljeni školski odbori, zatim skrivene norme, zapošljavanje za kupovinu glasova i vraćanje političkih kredita.

"U ovoj agoniji sam već osam godina, a na konkursima viđam i profesoricu iz srednje škole koja je meni predavala. U cijeloj ovoj priči je problem i drastično smanjenje učenika i odjeljenja, a danas niko ne govori o promjeni pedagoških standarda i smanjenje broja časova određenih predmeta", dodaje Kovačević.

Prilika za posao u drugom kantonu

Pored velikog broja osnovnih i srednjih škola na području TK Lejla Dervišević iz Tuzle prošle godine dobila je radni angažman u obrazovnoj ustanovi u Zeničko-dobojskom kantonu. Kako kaže, sve je izvjesnije da je ista sudbina čeka i u nadolazećoj školskoj godini.

Na naš upit kako je to moguće, ova profesorica bosanskog jezika i književnosti odgovara:

"To je moguće jednostavno jer, čini mi se, da naše resorno ministartsvo računa na to da smo mi jedna bezlična masa koja nije u stanju da se organizuje. Nažalost, naše kolege to djelom i pokazuju. Ni na kakav način ne možemo utjecati da se uspostavi nekakav red i sistem u ovome što se dešava."

Po sistemu konkursa do profesorskog angažmana na određeno vrijeme dolazi već 14 godina, a kako nam je kazala, već je došla u situaciju da na intervjuima u TK susreće i svoje nekadašnje učenike koji su završili fakultete i stekli diplome.

"Ovo je već druga godina kako ne uspijevam dobiti niti jedan čas na području TK, a moram napomenuti da prema godini stečene diplome, od mene na području TK trenutno imaju samo dvije starije osobe. Prema rezultatima u TK svugdje sam na šestom ili sedmom mjestu, a osobe koje su od mene na boljem mjestu na rang listama to su postigle uz pomoć boračkih potvrda i intervjuom. Raspon od tri do šest bodova nosi negdje blizu dvije i po godine radnog staža", pojašnjava Dervišević.

Kako bi donekle pokušala ispraviti nepravdu koja joj se nanosi iz godine u godinu ulazila je i u pravne bitke, međutim, bezuspješno.

"Sreća je bila da sam se prošle godine sjetila da mogu konkurisati i na području drugog kantona gdje sam dobro prošla. Naporno je što moram svakodnevno putovati 150 kilometara, ali sam jednostavno morala prihvatiti da je stanje trenutno kakvo jeste", dodaje ona.

Resorni ministar svjestan problema

S druge strane, svjestan činjenice da prosvjetni radnici prilikom konkursnih procedura prolazne kroz stresne situacije, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović za Klix.ba kaže da je resorno ministarvo već učinilo veliki korak kada je u pitanju zapošljvanje nastavnika i profesora u škole na području ovog kantona.

"Veliki broj pozicija, blizu njih 300 smo stavili na neodređeno vrijeme. U narednom periodu ćemo se truditi da to bude još veći broj, ali to nam zavisi od tehnološkog viška. Dakle, uvijek moramo imati časove u rezervi kako bi zaposlenike za čijim je radom djelimično prestala potreba, adekvatno mogli zbrinuti nakon kraja školske godine. U okviru postojećeg zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju, mi ćemo učiniti sve ono što je u nadležnosti ministarstva, a u cilju olakšanja konkursne procedure", kaže Muratović.

On naglašava da je ova konkursna procedura, kao i svaka druga, podložna objektivim i subjetivnim činjenicama.

"Ovdje smo imali nekoliko slučajeva koji su i do mene došli. Lično nisam zadovoljan ishodom kada je konkursna procedura u pitanju, odnosno kada je u pitanju izbor kandidata, ali smo zadužili školske odbore i direktore da ponovo analiziraju svoje odluke i tamo gdje mogu, u skladu sa važećim pravilnikom i zakonom, isprave", podcrtava Muratović.

Muratović podsjeća da je Vlada TK skupa sa resornim ministarstvom pozvala direktore osnovnih i srednjih škola na moral i odgovornost prilikom konkursne procedure.

"Ja se nadam da se veliki broj direktora vodio tim našim uputstvima. Naravno, postoje i osobe koje ja apsolutno ne podržavam i koje su izašle iz okvira, ali mi ćemo istražiti svaki slučaj pojedinačno te adekvatno odgovoriti na to", upozorava on.

A kada je riječ o pravilniku o zapošljavanju prosvjetnih radnika na području TK, Muratović napominje da će u narednom periodu kao resorni ministar nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti kada su u pitanju određene izmjene.

"Već sam ranije insistirao na smanjenju bodova kada je intervju u pitanju. U narednom periodu ću nastaviti sa određenim aktivnostima kada je u pitanju izmjena pravilnika. Nadam se da će to biti veoma brzo i da ćemo već sljedećeg konkursa imati još kvalitetniji pravilnik. Naravo nijedan pravilnik nije idealan i uvijek imate kategorije koje su zadovoljne i one koje nisu", zaključuje Muratović.