BiH
6

Tuzlanski kanton: Preporuke zbog povećane zagađenosti zraka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog povećanih koncentracija sumpordioksida u zraku koje na području nekih općina Tuzlanskog kantona posljednjih dana prelaze vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom, iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavoda za javno zdravstvo TK oglasili su se preporukama za građane.

Tako se u danima povećane koncentracije zagađujućih čestica u zraku građanima ne preporučuje duži boravak na otvorenom. Ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos, te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Preporuke se odnose na sve građane, prvenstveno trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa (astma i bronhitis) te oboljenjima srca, kao i djecu predškolskog uzrasta.

Tokom maglovitih dana koji pogoduju koncentraciji zagađujućih materija u zraku umjesto ličnih automobila preporučuje se upotreba javnog prijevoza. U situacijama kad je nužno koristiti automobil, korisno bi bilo da više osoba putuje jednim automobilom.

"Zagađenosti zraka, uz industriju i automobile, značajno doprinose i individualna ložišta. Obaveza vlasnika individualnih ložišta je da, posebno tokom maglovitih dana, biraju energent koji će što manje zagaditi vazduh. Posebno je potrebno naglasiti činjenicu da je zabranjeno u kotlovnicama spaljivati smeće, gumu, plastiku", saopćilo je Odjeljenje za informisanje TK.