BiH
0

Tuzlanska torakohirurgija u samom vrhu hirurških centara jugoistočne Evrope

Sarajevo-x.com
Na I Kongresu respiratorne medicine jugoistočne Evrope koji je održan u novembru mjesecu 2007. g. u Novom Sadu tuzlanska torakohirurgija predstavljajući svoja petogodišnja iskustva u minimalno invazivnoj korekciji urođenih anomalija grudnog koša u odraslih pacijenata je dobila najviše stručne i naučne ocjene organizacionog i naučnog komiteta kongresa.

Na kongresu je prisustvovalo oko 500 učesnika iz svih dijelova regiona, Italije, Austrije, Velike Britanije i Njemačke.

Izlaganje tehnike koju je torakohiruruški tim primjenio među prvima u Evropi izazvala je veliko interesovanje i iznenađenje svih prisutnih. Odgovarajući na mnogobrojna pitanja doc.dr. Goran Krdžalić je napomenuo da su postignuti dobri rezultati dio timskog rada i stalne saradnje koju UKC Tuzla ima sa stručnjacima iz kliničkih centara Buffallo i Cinccinaty-a (USA). Nakon diskusije u kojoj dr Krdžalić kolegama iz regiona objasnio sve tehničke aspekte vezane za primjenu ove tehnike veliki aplauz i oduševljenje je ispratilo tuzlanski tim sa govornice.

U izjavi koju je poslije kongresa dao dr Milorad Bjelović, potpredjednik Organizacionog komiteta kongresa, torakohirurg iz Sremske Kamenice, je napomenuo da mu je drago što je tuzlanski tim prikazao izvanredan rad o Nuss-ovoj proceduri i da više nema malih i velikih hirurških centara u regionu tako da će i oni vrlo brzo u svoj repertoar uvrstiti ovu tehniku.

Doc.dr. Goran Krdžalić: "Nismo očekivali da naši rezultati izazovu ovako veliko interesovanje i nije bilo jednostavno prezentirati novu tehniku u jednom od najjačih torakohiruruških centara u Evropi, mislim na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici koji je bio organizator kongresa. Iza ovih rezultata stoji dugogodišnji naporan rad velikog broja saradnika i podrška svih organizacionih i rukovodećih struktura UKC Tuzla. Posebno bih istaknuo najbliže saradnike mr.dr Nusreta Ramića, dr Zlatana Aljića i dr Nermina Mušanovića."

Kao znak priznanja doc.dr Goran Krdžalić je izabran za jednog od predsjedavajućih u hirurškoj sesiji I Kongresa respiratorne medicine jugoistočne Evrope.