Poplava lažnih profila
0

Tuzlanka lažnom Mirsadu Tuki poslala bon od 10 KM

Sarajevo-x.com
Nakon što smo u četvrtak razotkrili pokušaj prevare sa lažnog Facebook profila bh. glumice Zane Marjanović, javilo nam se nekoliko čitalaca koji su slična iskustva imali sa lažnim profilima drugih bh. glumaca.

Čitateljka iz Tuzle (ime i prezime poznato redakciji) čak je osobi koja joj se predstavila kao glumac Mirsad Tuka poslala dopunu za mobitel od 10 KM.

"Upravo sam pročitala vaš članak o Facebook prevarantima. Istu poruku sam dobila s lažnog profila Mirsada Tuke, što u tom momentu nisam znala. S obzirom da čovjeka poznajem, poslala sam 10 KM. Odmah mi je stigla poruka da pošaljem još i tu sam posumnjala da nešto nije u redu", napisala nam je čitateljka iz Tuzle.

Javilo nam se još nekoliko čitalaca koji su potvrdili kako su sa još nekoliko profila dobili identične poruke koje se po stilu ne razlikuju od one koju smo i mi dobili sa lažnog profila Zane Marjanović, tako da je najvjerovatnije riječ o istoj osobi.

Kako smo do sada saznali, postoje još lažni profili Mirvada Kurića, Senada Bašića i Aleksandra Seksana.

Korisnici Facebooka koji se suoče sa ovakvim slučajem, "neregularnost" mogu prijaviti jednostavnim klikom na "Report/Block This Person" (koji se nalazi lijevoj strani, ispod profil slike), i potom odabirom određene opcije. U ovakvim slučajevima adekvatne opcije su "This profile is pretending to be someone or is fake", a onda "Pretending to be a celebrity", ili ukoliko znate osobu i ista ima "pravi" profil "Pretending to be someone I know".