Zatvor u Sremskoj Mitrovici
0

Tuzlak Jasmin Rendić više puta pokušao da se ubije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tuzlak Jasmin Rendić, kojeg je srbijanska policija prije gotovo sedam mjeseci uhapsila na granici u Rači, u jako je lošem psihičkom stanju.

Advokat Jovan Pavlović kazao je u izjavi Feni da je Jasmin više puta pokušao sebi oduzeti život te da u dosadašnjoj praksi i svom dugogodišnjem radu nije naišao na apsurdniji slučaj.

"Produženjem boravka u ekstradicionom pritvoru u Sremskoj Mitrovici, Jasminu Rendiću, srbijansko pravosuđe krši osnovna ljudska prava", kazao je advokat Pavić.

Dvadesetosmogodišnji Rendić uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice, koju je za njim raspisala država Afganistan. Na teret mu stavljaju krađu dva zlatna, dijamantna prstena, čija je vrijednost procijenjena na oko pola miliona američkih dolara. Prema potjernici, Rendić je ovo, navodno, krivično djelo počinio dok je radio u Afganistanu kao menadžer za požarne i zapaljive materije. Nakon što ga je srbijanska policija uhapsila na granici u Rači smješten je u ekstradicioni pritvor u Sremskoj Mitrovici.

Prošlo je gotovo sedam mjeseci, a nijedan vjerodostojan dokument, koji bi potvrdio Rendićevu krivicu, nije došao iz Afganistana. Prema zakonu Republike Srbije Jasmin Rendić je u pritvoru trebao ostati najduže 40 dana, upravo zbog nepostojanja dokumenta koji bi potvrdio njegovu krivicu.

"Srbija je donijela zakon i mora ga se pridržavati. Boravak Jasmina Rendića u zatvoru je protivzakonit", kaže Jovan Pavlović, Rendićev advokat.

Pavlović tvrdi da je iz Afganistana kao optužba protiv Jasmina Rendića, stigao papir, napisan nečitkim arapskim rukopisom, koji nema nikakvu pravnu vrijednost, posebno ako se u obzir uzme činjenica da zakon u Srbiji propisuje da svaki dokument koji se dostavi kao dokaz mora biti originalan ili ako se radi o prepisu, dokument mora imati službeni pečat.

U ovom slučaju sve navedeno je izostalo. Advokat Jasmina Rendića obraćao se najvišim sudskim instancama Republike Srbije, ministrici pravde i predsjedniku Borisu Tadiću, tražeći da intervenišu u ovom slučaju, u kojem se, očito krše zakonska i ljudska prava.