Skup prošao mirno
0

Tuzlaci dostojanstveno propratili dolazak grupe iz RS-a

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Oko stotinu političara i građana RS-a danas su na Brčanskoj Malti u Tuzli odali počast vojnicima JNA stradalim na današnji dan prije 18 godina. Skup je prošao mirno, a građani Tuzle pokazali su dostojanstvo, te je skup okončan bez ikakvih provokacija.

Kao i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, učesnici skupa iz RS-a bili su predvođeni predstavnicima vlasti i funkcionerima Radetom Ristovićem, Pantelijom Ćurguzom, Dragislavom Mijanovićem, Stašom Košarcem i Branislavom Dukićem, javlja agencija Srna.

Skup su obezbjeđivale jake policijske snage, a saobraćaj je bio obustavljen. Učesnici skupa zapalili su svijeće i položili bijele ruže, nakon čega su se zaputili prema Banj brdu, gdje će ih policija MUP-a RS preuzeti i otpratiti u Bijeljinu. Tamo je predviđeno služenje parastosa, govori zvaničnika i drugo.

Tuzla 15. maja obilježava godišnjicu odbrane grada i osnivanja Prve tuzlanske slavne brigade, te je tim povodom pripremljen prigodan program, polaganje vijenaca na spomenicima i odavanje počasti poginulim braniocima.

"Tuzlu su 15. maja 1992. godine napali pripadnici bivše JNA. Zato se od nas ne može tražiti druga istina jer je 15. maj dan odbrane Tuzle", rečeno je u razgovoru predstavnika vlasti općine Tuzla s porodicama poginulih i ranjenih policajaca u bici na Brčanskoj Malti.