BiH
0

Tuzla: Vlada propisala mjere za kontrolu cijena

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona danas je propisala mjere neposredne kontrole cijena proizvoda i usluga koje su od interesa za Kanton.

Maksimalna je visina veleprodajnih marži za sve vrste hljeba od brašna i žitarica (osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda) i tjesteninu 10 posto, a maloprodajna 15 posto.

Za sve vrste mlijeka, pasteriziranog homogeniziranog i sterilnog, maksimalna veleprodajna marža iznosi 3 posto, a maloprodajna 6 posto.

Maksimalna veleprodajna marža za sve vrste svježeg mesa i ribe iznosi 12 posto, a maloprodajna 15 posto, itd.

Odluka o mjerama neposredne kontrole cijena u Tuzlanskom kantonu stupila je na snagu danas, a pravna i fizička lica, učesnici u proizvodnji i prometu na veliko i malo proizvoda na koje se odnosi Odluka dužni su cijene formirati u skladu s propisanim maržama od 1. prosinca ove godine.

Obavjest o promjeni cijena i marži sva pravna i fizička lica na koja se odnosi ova odluka dužni su dostavljati Ministarstvu trgovine, turizma i prometa. Ovo ministarstvo propisuje i upute o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja.

Provođenje Odluke nadzirat će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj izvanrednoj sjednici donijela je i Odluku kojom je iz kapitalnih grantova Međunarodnom aerodromu Tuzla odobreno 500 000 maraka.

Sredstva će biti uložena u izvođenje radova predviđenih Elaboratom o preuzimanju vojnog aerodroma Dubrave i programa razvoja Međunarodnog aerodroma Tuzla.