BiH
0

Tuzla: Uočena prekomjerna potrošnja lijekova sa esencijalne liste

FENA
Prekomjerno propisivanje lijekova i rizici u propisivanju lijekova, ugovaranje konsultativno specijalističkih usluga između Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i domova zdravlja TK, porodična medicina i registracija osiguranika, bile su teme održanog sastanka u Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona.

Zaključeno je da se u saradnji s kliničkim centrom odrede doktrinarni pristupi za respiratorne i bolesti kardiovaskularnog sistema, te dijabetes i na osnovu njih propisuju lijekovi.

Direktori Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo će održati sastanke sa svakim direktorom Doma zdravlja pojedinačno i analizirati problem propisivanja lijekova.

"Da li su to potrebe građana, ili istovremena primjena više lijekova utiče na potrošnju, i na zdravlje pacijenta? Ako se radi o ovakvom korištenju lijekova, koju ne može da riješi doktor porodične medicine imamo i kliničkog farmakologa koji će biti na usluzi ljekarima da poreda te lijekove u kombinaciji što bolje za pacijenta", istakla je ministrica zdravstva Nada Pavlović Čalić.

Zaključeno je da se mora pronaći rješenje za povećanu potrebu za lijekovima i s druge strane ograničena sredstva za tu namjenu.

"Treba učiniti sve da se izbjegne paralelno propisivanje lijekova i lijekova koji će jedan drugog isključiti. Najbolja je terapija ona s najmanjom količinom lijekova", stav je direktora Doma zdravlja Tuzla Kasima Brigića.

Posljedica ovakvog stanja, koje zahtijeva pronalazak hitnog i najboljeg rješenja je smanjenje prihoda u Budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

"S današnjim danom nedostaje više od pet miliona prihoda planiranih za mjesec april. U januaru je to bilo 2 miliona i 300 hiljada, u februaru koji je imao 3 dana manje 3 milona i 200 hiljada, a u martu 3 i po miliona. To su ogromna sredstva i ukoliko se nastavi ovako došlo bi do značajnog prekoračenja cifre planirane za lijekove", naglašava direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Hazim Rančić.

Novonastala situacija zahtijeva zajedničko i hitno djelovanje svih koji su uključeni u ovaj proces, kako se navedeni problemi ne bi odrazili na zdravlje pacijenata, zaključeno je na sastanku.

Također, dogovoreno je da konsultativno specijalističke usluge vrše domovi zdravlja, ukoliko raspolažu adekvatnim prostorom i opremom. U suprotnom te usluge će obavljati Univerzitetski klinički centar, a o obimu i vrsti izvršenih usluga će redovno izvještavati Ministarstvo zdravstva.

Dogovoreno je i da se registracija osiguranika u timove porodične medicine završi do kraja maja 2013. godine, a za one osiguranike koji se do ovog roka ne registruju, registraciju će izvršiti Dom zdravlja.

Sastanku su osim predstavnika Ministarstva prisustvovali direktori 13 domova zdravlja TK, Univerzitetskog kliničkog centra, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo Tuzla, saopćeno je iz Odjeljenje za informisanje TK-a.