Kradljivci nisu pronađeni
0

Tuzla sve poznatija po obezglavljenim bistama

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Pored niza drugih znamenitosti, Tuzla će po svoj prilici, između ostalog, biti prepoznatljiva i po obezglavljenim bistama. Od 2006. godine pa do danas, nepoznata grupa kradljivaca, otuđila je bistu švedske glumice Grete Garbo, koja je bila postavljena u Centralni gradski park, a nedavno i bistu slavnog kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, koja je bila postavljena ispred Muzičke škole u Tuzli.

Podsjetimo kako su nakon krađe biste Grete Garbo, ukradene i bronzane skulpture iz nadaleko poznate fotntane ''Lede s amorima'', djela najpoznatijeg tuzlanskog kipara Franje Ledera. Oskrnavljena fontana je i dalje na Slanoj Banji, a za skulpturama, koje je Leder napravio tridesetih godina prošlog vijeka, se i dalje traga.

U potrazi za kradljivcima bio je angažovan veliki broj policajaca i inspektora, ali potraga nikada nije polučila konkretne rezultate.

Zbog toga se opravdano sumnja kako je ''Leda s amorima'' istopljena i prodata na crnom tržištu te da su istu sudbinu doživjele i biste Grete Garbo i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

I bistu Martina Lutera Kinga su odnosili. Učinio je to jedan Tuzlak koji je na neobičan način obilježio završetak studija. Bista je narednog jutra vraćena i nije doživjela sudbinu svih drugih ukradenih.

Šta će biti sa obezglavljenim bistama za sada nije poznato, ali općinske vlasti svakako bi morale pronaći adekvatno rješenje.