BiH
0

Tuzla: Stranka za BiH napušta novu parlamentarnu većinu?!

Piše: D. Brkić
Senad Alić i Besim Imamović
Senad Alić i Besim Imamović
Zastupnici Stranke za BiH na sutrašnjoj sjednici Skupštine TK, prema najavama iz rukovodstva, ostat će suzdržani prilikom izjašnjavanja o prijedlogu mandatara za sastav nove Vlade TK. U Stranci za BiH navode kako se u Tuzlanskom kantonu vodi bespoštedna borba za fotelje, a ne za izlazak iz krize, jer je budžet TK u deficitu blizu 100 miliona KM.

Inače, koalicioni partneri SDA, HDZ BiH, NS radom za boljitak, Stranka za BiH, BPS i samostalni poslanici nešto su ranije dogovorili raspodjelu ministarskih pozicija. Stranka za BiH nije predložila svoje kandidate za ministre, ali su bili raspoloženi za direktorske pozicije u nekoliko javnih preduzeća. No, u međuvremenu se i to promijenilo.

Sutra bi Bego Gutić (SDA) trebao biti verifikovan kao novi mandatar, a za desetak dana Tuzlanski kanton bi trebao dobiti novu izvršnu vlast.

Dogovoreno je da SDA preuzme rukovođenje MUP-om, Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstvom prostornog uređenja. HDZ BiH, koji u Skupštini TK ima samo jednog zastupnika, rukovodio bi Ministarstvom pravde i Ministarstvom rada i socijalne politike. BPS-ovi kadrovi rukovodit će Ministarstvom za boračka pitanja i Ministarstvom poduzetništva i obrta, dok će kadrovi NS Radom za boljitak ostati u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali i Ministarstvu finansija. Samostalni poslanici i SDA predložit će novog ministra zdravstva, a samostalnim poslanicima ostavljeno je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Već se počelo spekulisati o imenima novih ministara. Novi ministar zdravstva mogao bi postati cijenjeni hirurg iz Tuzle Harun Avdagić, ali ima i prijedloga da to mjesto popuni Halid Čokić iz Živinica. U toku su sjednice kadrovskih komisija stranaka unutar koalicije, nakon čega će biti poznata imena novih ministara.