BiH
17

Tuzla: Stipendije za učenike za upis u deficitarna proizvodna zanimanja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Sporazum o saradnji u predmetu stipendiranja učenika za upis u deficitarna proizvodna zanimanja i izvođenja stručne prakse" potpisan je danas u Tuzli između predstavnika Grada Tuzla, Javne ustanove (JU) "Mješovita srednja škola Tuzla" i firme "Intral BH" Tuzla.

Cilj Sporazuma je unapređenje upisne politike i stvaranje kvalificirane radne snage u određenim proizvodnim zanimanjima.

Proaktivnom politikom stvaranja povoljnog poslovnog okruženja, Grad Tuzla, u saradnji s poslovnom zajednicom, USAID-GOLD Projektom te javnim ustanovama iz oblasti srednjeg obrazovanja, realizirat će mjeru stipendiranja učenika za upis u deficitarna zanimanja iz oblasti obućarske i tekstilne industrije, za koja je zainteresirano tržište rada, a stručnu praksu stipendistima pružit će firma "Intral BH".

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe da je analizom privrednih subjekata uočen problem nedostatka kvalificirane radne snage u proizvodnim zanimanjima, kao što su obućari, krojači, bravari-cjevari i metalostrugari.

"U Budžetu grada Tuzla za 2016., obezbjeđena su sredstva za stipendiranje 50 učenika u mjesečnom iznosu od 50 KM, tokom 10 mjeseci. Od toga je 25 stipendija za zanimanja obućar i krojač, pri JU "Mješovita srednja škola Tuzla", a 25 za zanimanje bravari-cjevari i metalostrugari, pri JU "Mašinska srednja škola Tuzla" - izjavio je Imamović.

Nakon ovog Sporazuma uskoro će biti potpisan i drugi, kojim će se regulirati stipendiranje i stručna praksa za učenike koji će se upisati za zanimanje bravari i metalostrugari, pri JU "Mašinska srednja škola Tuzla", saopćeno je iz Gradske uprave Tuzle.