BiH
0

Tuzla spremna za grijnu sezonu

FENA
U Centralnom grijanju Tuzla sve je spremno za početak nove sezone grijanja. Direktor Centralnog grijanja Nevres Arnautović kazao je da će postrojenja tehnički biti spremna od 1. oktobra.

Ukoliko tri noći uzastopno temperatura bude ispod 12 stupnjeva sezona grijanja počet će i prije zvaničnog roka 15. listopada. Također, direktor Arnautović je kazao kako očekuje da će Centralno grijanje do kraja mjeseca izmiriti sve tekuće obveze prema Termoelektrani Tuzla tako da će se stvoriti uvjeti za potpisivanje ugovora o isporuci toplotne energije za sezonu 2007/2008 god.

"Kada je u pitanju cijena usluga centralnog grijanja ona ostaje ista i neće se mijenjati sve dok budu isti elementi za njezino formiranje, a to su cijena toplotne i električne energije koju određuje Termoelektrana", kazao je direktor Arnautović, dodavši da za sada naznaka o poskupljenju nema.

Od prošle sezone grijanja, priključivanjem na sustav novih korisnika Centralno grijanje povećalo je grijnu površinu između 2 i 3 posto, a završetkom radova u mjesnoj zajednici Mosnik i ostalih taj postotak bit će i veći.

Naplata potraživanja i dalje je najveći problem s kojim se u svom poslovanju suočava Centralno grijanje. Iako su generalno zadovoljni stupnjem naplate direktor Arnautović ističe problem starih dužnika prema kojima je poduzet niz mjera.

Osim objavljivanja popisa u medijima najvećih dužnika, kako ne bi došlo do zastare pokrenut je veliki broj sudskih procesa koji traju po mišljenju direktora predugo, a kao krajnja mjera koristi se isključenje iz sustava grijanja.

Oko 30 poslovnih objekata i privrednih subjekata već je isključeno a tako će biti i sa najvećim dužnikom hotelom "Tuzla", ukoliko do kraja mjeseca ne iznađe način da izmiri dug od oko 800.000 maraka.

Kada su u pitanju građani koji duguju Centralnom grijanju direktor Arnautović apelira na njihovu savjest.

"Najblaže rečeno nije u redu da se griju na račun svojih susjeda, računajući na sporo sudstvo i činjenicu da još uvijek ne postoji tehničko rješenje da budu isključeni. Sudovi jesu spori ali rade svoj posao", kazao je Arnautović.