BiH
338

Tuzla: Spremaju se veliki radnički protesti 1. maja

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sindikat solidarnosti i danas je organizovao mirno protestno okupljanje ispred sjedišta pravosudnih institucija u Tuzli kako bi se još jednom ukazalo na višegodišnju nepravdu prema obespravljenim radnicima.

Ujedno, dogovoreno je novo protestno okupljanje naredne srijede, te na Praznik rada 1. maja.

"Drugu godinu zaredom organizujemo proteste 1. maja. Ovoga puta očekujemo da nam se pridruže svi obespravljeni radnici. Krenut ćemo ispred zapaljene zgrade Sodaso i doći do Kantonalnog suda", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Sindikat solidarnosti, kako nam je rečeno, planira organizaciju posebnog performansa, a s tim u vezi danas su prikupljeni dobrovoljni novčani prilozi kako bi sve to bilo realizovano.

Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata solidarnosti, pitao je okupljenje radnike da li je Vlada TK na čelu sa Begom Gutićem u protekla dva mjeseca išta uradila da im bude bolje. Dobio je negativan odgovor.

"To je dovoljan razlog da tražimo smjenu premijera Gutića i predsjednika Skupštine TK Senada Alića", kaže Tanović.

Okupljanje radnika iz nekoliko uništenih preduzeća proteklo je bez problema, a podršku su im pružile aktivistice udruženja iz Evrope, koje su došle pred Kantonalni sud u Tuzli.