BiH
0

Tuzla: Simpozij o kontroli bolničkih infekcija

FENA
U organizaciji Društva mikrobiologa BiH i Univerzitetskoga kliničkog centra (UKC) Tuzla, u Tuzli će se 21. i 22. lipnja održati Peti simpozij o kontroli bolničkih infekcija Bosne i Hercegovine.

Stručni rad Simpozija odvijat će se u dvije sesije prvog radnog dana i jedne sesije i poster prezentacija drugog radnog dana, a glavne teme Simpozija bit će "Dijagnostika intrahospitalnih infekcija" i "Intrahospitalne infekcije respiratornog aparata".

Cilj je Simpozija sagledavanje stanje intrahospitalnih infekcija u zdravstvenim ustanovama na području Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, načina njihove dijagnostike te vrste etiološkog uzročnika tih infekcija i njihove rezistenciju na antibiotike.

Potreba za održavanje ovakvih vrsta simpozija uvjetovana je sve većim prisustvom mikroorganizama rezistentnih na različite antibiotike, što rezultira češćom pojavom intrahospitalnih infekcija, produženim bolničkim liječenjem, poskupljenjem liječenja i povećanom smrtnošću.

Pokrovitelj je Simpozija direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanske županije Šehzada Salihbašić, a generalni sponzor kompanija ECOLAB iz Zagreba.