BiH
0

Tuzla: Prvi bh. simpozij ginekološke onkologije

FENA
Tuzla
Tuzla
U povodu održavanja Prvog bosanskohercegovačkog simpozija ginekološke onkologije sa međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, Ljekarske komore Tuzlanske županije i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u UKC –danas je održana konferencija za novinare.

Kako je istaknuto, dvodnevni simpozij, planiran za 20. i 21. aprila okupit će među predavačima uvažena imena u oblasti ginekološke onkologije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

"Ovo je prvi puta na prostoru naše zemlje da se održava simpozij na temu ginekološke onkologije i da je koncipiran na način da se obuhvate različiti aspekti i svi segmenti dijagnostike, liječenja i praćenja sve rasprostranjenijih ginekoloških karcinoma“, istakla je prof.dr. Dženita Ljuca, predsjednica Organzacijskog odbora Simpozija.

"Prepoznali smo značaj tematike o kojoj govori simpozij. Ginekološka onkologija veoma je značajna oblast medicine s obzirom na brojne malignitete i njihovu sve češću pojavu u populaciji, rekao je prof. dr Elmir Čičkušić, direktor UKC Tuzla.

On je izrazio i zadovoljstvo što je Tuzla ponovo pokretač okupljanja velikog broja uvaženih predavača iz regije a i uvjerenje da će skup donijeti nove i korisne modalitete u dijagnostici i liječenju ginekoloških karcinoma. Podrška Univerziteta u Tuzli je važna jer simpozij ima i naučnu komponentu.

Prema riječima, prof. dr. Nasera Prljače, prodekana za znanstveno-istraživački rad Univerziteta u Tuzli simpoziji koncipirani na ovaj način pokazuju snagu i spremnost za napretke.

"Posebno smo ponosni što su Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli i profesori i ljekari UKC Tuzla nositelji aktivnosti u cilju razmjene znanja, stalne edukacije i kvalitetnog znanstveno-istraživačkog rada, koji će biti prezentirani u okviru simpozija“, istakao je prof. Prljača.

Punu potporu organizaciji pružila je Liječnička komora Tuzlanskog kantona.

"Naša je intencija je da u polju edukacije i stručnog i znanstvenog rada ostvarujemo stalne pomake, da uspostavljamo suradnju i kontakte, a stručni skupovi su izvanredna prilika za to", rekao je doc. dr. Haris Huseinagić, predsjednik Liječničke komore TK. Na Simpoziju će biti prezentirana najnovija saznanja i modaliteti u prevenciji, dijagnostici i tretmanu ginekoloških karcinoma.

"Upravo nam je i jedan od ciljeva za veliki broj stručnjaka ginekologije, porodične medicine i radijacijske onkologije prezentirati, osim, najnovijih dostignuća u ginekološkoj onkologiji i potpornu terapiju u tretmanu ginekoloških karcinoma“, rekla je ovom prilikom prof. dr Dženita Ljuca.

Istakla je i to da je glavni cilj i svrha organiziranja simpozija osigurati u konačnici za pacijentice što bolju zdravstvenu brigu, te utjecati na promociju potrebe redovitih ginekoloških pregleda za žene. U okviru programa predviđena su vrlo aktualna stručna predavanja iz različitih oblasti, a u subotu, 21. aprila održavanje i Workshopa, koji će sudionicima približiti aspekte i pristup ginekološkim karcinomima kroz prikaz slučajeva iz prakse.