BiH
0

Tuzla: Protekle 23 godine od najveće rudarske nesreće u BiH

Piše: D. Brkić
Prije 23 godine u jami Rudnika “Dobrnja Jug” u Mramoru kod Tuzle, u eksploziji ugljene prašine poginulo je 180 rudara, odnosno kompletna treća smjena koja je ujedno bila i najmlađa. Jedini koji je preživio najveću rudarsku tragediju u BiH je Smail Imamović, koji je tog kobnog dana bio u blizini izlaza iz jame.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“Bio sam možda nekih 200 metara od izlaza iz jame. Poslije eksplozije tri ili četiri dana nisam ništa znao. Naravno kasnije sam saznao kako je stradala kompletna treća smjena s prosjekom godina od 27”, prisjeća se targedije Smail Imamović.

Nakon tragedije prestalo se s eksploatacijom uglja iz jame “Dobrnje Jug”. O najvećoj rudarskoj tragediji u BiH istragu je vodilo Kantonalno tužilaštvo Tuzla. Osumnjičeni su bili Hajrudin Kunosić, tadašnji tehnički rukovodilac OOUR-a Rudnika lignita "Dobrnja" u Mramoru, Enver Žigić tadašnjeg direktora OOUR-a i Zdravko Pušonjić, tadašnjeg rukovodioca Sektora razvoja i rudarskog projektovanja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U aprilu 2006. godine Kantonalno tužilaštvo je zaključilo kako je nakon provedene istrage utvrđeno da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Vještaci su zaključili da je osnovni uzrok nezgode upala a zatim i eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U zaključku se konstatira kako je vidljivo da uzrok nezgode ne leži u nekim drugim događajima kao što je diverzija.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iza najmlađe smjene ostalo je 365 djece o kojima je brigu preuzeo Fond 26. august. Neki od njih su stambeno zbrinuti, drugi su se iškolovali, dok je 130 porodica uzelo otpremnine.

Danas su u krugu jame “Dobrnja Jug” položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježje tragično stradalim komoratima treće smjene.