BiH
173

Tuzla: Prinčeva džamija preimenovana u džamiju Kralja Abdullaha

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Džamija princa Abdullaha u Tuzli, koja je otvorena 2000. godine od danas nosi naziv džamija Kralja Abdullaha ili preciznije Džamija sluge dvaju harema Kralj Abdullah Bih Abdulah Aziz Ali Saud.

Tablu sa novim imenom otkrili su imam Mesdžidu-l-harama iz Meke, Salih Bin Humejd i ambasador Saudijske Arabije u BiH Mohammed A. Al-Thakafi.

"Počašćen sam i sretan što imam priliku posjetiti ovo područje. Ovo je moja druga posjeta BiH i jako sam sretan zbog toga. U posjeti sam na poziv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. Sluga dvaju časnih hramova kralj Abdullah Bin Abdul Aziza zadužio me je da dođem u posjetu BiH i susretnem se s ulemom ove zemlje. Drago mi je da sam imao priliku od muftije čuti o ovom muftijstvu i gradu Tuzli, te o vjerskim aktivnosti koje se sprovode na ovom području. Pomoć Kraljevine Saudijske Arabije nije samo u vjerskim objektima i vjerskim aktivnostima, naprotiv proteže se i na obrazovnje, na izgradnju puteva, obnovu porušenih objekata, zdravstvenih ustanava i drugih oblasti”, izjavio je Salih Bin Humejd, imam Mesdžidu-l-harama (Kabe) iz Mekke, prve i najvažnije džamije za muslimane širom svijeta.

Domaćin današnje posjete bio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, koji se zahvalio na dolasku visokoj delegaciji iz Saudijske Arabije.

Gosti iz Saudijske Arabije u džamiji Kralja Abdullaha su zajedno sa svojim domaćinima klanjali podne namaz, a potom su krenuli u obilazak Behram-begove medrese, a u popodnevnim satima obići će i Memorijalni centar u Potočarima.