BiH
0

Tuzla: Potpisan ugovor o saniranju šteta izazvanih prirodnom nesrećom

FENA
Ugovor o realizaciji projekta "Pomoć u saniranju šteta izazvanih nastupanjem stanja prirodne nesreće u općini Tuzla - uklanjanje nanosa i naplavina s obala i iz korita vodotokova na području općine Tuzla, nastalih nakon poplava u maju 2014. godine“, potpisan je danas u Tuzli između predstavnika donatora Fonda otvoreno društvo BiH, investitora Općine Tuzla i izvođača radova JKP "Komunalac“ d.o.o. Tuzla.

Ugovorom je planirano čišćenje i otčepljavanje korita rijeke i potoka od nanosa mulja i otpada u ukupnoj dužini od 10.500 metara, uz odvoz na lokalne deponije, kao i privremeno zapošljavanje i stvaranje dohotka za jedan dio najugroženijeg stanovništva.

"Radi se o projektu koji se finansira iz sredstava Fonda otvoreno društvo za hitne namjene. Projekt za cilj ima da se u roku od dva mjeseca saniraju korita triju rijeka, odnosno potoka, Mramorni potok, Jošanica i Jala, a u koji će se uključiti i osobe s evidencije zavoda za zapošljavanje, znači nezaposlene osobe. Uspješna saradnja s Općinom Tuzla nas je motivisala da, kada je Općini Tuzla bila neophodna hitna pomoć, iznađemo sredstva i obezbijedimo novac da se osnovni dio infrastrukturnih objekata sanira", kazao je Bogdan Popović, koordinator OSF FRP programa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 317.521,40 KM, od čega je Fond otvoreno društvo BiH osigurao 245.000, a Općina Tuzla 72.521,40 KM.

"Zahvalan sam Fondu otvoreno društvo i mojim saradnicima koji su veoma brzo doveli do situacije da smo danas potpisali ovaj ugovor i da vrlo brzo idemo na teren te radimo ono što smo ugovorom definisali", rekao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Admir Bećirović, direktor JKP "Komunalac“ Tuzla, rekao je da će ovo preduzeće kao izvođač radova uložiti maksimalne napore da se zadani posao uradi na vrijeme da bi sve bilo spremno za zimsku sezonu.

Po riječima Mirele Kravić, šefice Službe za zapošljavanje Tuzla, ovim projektom su obuhvaćene 184 osobe s evidencije nezaposlenih.

U obzir su, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, uzete osobe koje su u najtežoj situaciji. Naknada za ove osobe bit će određena prema satnici koju će utvrditi izvođač radova.