BiH
0

Tuzla: Palestinski ambasador posjetio Univerzitet

FENA
Tuzla
Tuzla
Rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović upriličio je danas prijem za ambasadora Palestine u Bosni i Hercegovini Khaleda Allatrasha.

Tokom susreta ambasador je rektora Halilovića ukratko informirao o trenutnoj političkoj situaciji u Palestini te je bilateralnu saradnju između Palestine i Bosne i Hercegovine ocijenio vrlo pozitivnom.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u okviru posjete Tuzlanskom kantonu imao priliku razgovarati s rektorom Halilovićem i lično mu iskazati svu zahvalnost za razumijevanje i podršku koju Univerzitet u Tuzli iskazuje prema studentima iz Palestine. Posebno me raduje činjenica da smo danas, na inicijativu rektora Halilovića, razgovarali i o drugim vidovima saradnje”, kazao je između ostalog ambasador Allatrash.

“Univerzitet u Tuzli je veoma otvoren za saradnju s akreditiranim diplomatskim misijama u Bosni i Hercegovini, pa tako i s Ambasadom Palestine. Svakako, posebno razumijevanje iskazujemo pitanjima univerzitetske saradnje, razmjeni akademskog osoblja i studenata, pa će Univerzitet u Tuzli i u narednom periodu rado biti domaćin studentima iz Palestine”, istakao je ovom prilikom rektor Halilović.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi između BiH i Palestine, naučna i kulturna razmjena iskustava, sudeći prema informacijama s međunarodnog plana i međunarodnim nastojanjima, rektor Halilović je iskazao uvjerenje da će u narednom periodu Palestina konačno kao država imati međunarodnu opstojnost i stabilnost.

Današnji susret bio je odlična prilika za dogovaranje buduće saradnje koja bi vrlo skoro trebala rezultirati organiziranjem internacionalne naučne konferencije.

Inače, na Univerzitetu u Tuzli s punom stipendijom i školarinom nastavu pohađa 26 palestinskih studenata na sedam fakulteta.