BiH
0

Tuzla: Održan parastos i odata počast vojnicima poginulim u Tuzlanskoj koloni

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stotinjak građana iz Bijeljine i okoline danas je došlo na Brčansku Maltu u Tuzli, kako bi odali počast i pomolili se za poginule u bici u tom naselju 15. maja 1992. godine.

Iako je najavljeno kako će skupu prisustvovati veliki broj porodica poginulih to se nije dogodilo, a slično kao i ranijih godina političke govore držali su resorni ministar u Vladi RS Petar Đokić i Staša Košarac, šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih.

Prvi put poslije 21 godinu u Tuzlu je došao Miodrag Vukmirica, pripadnik JNA, koji je teško ranjen u sukobu na Brčanskoj Malti, a kome su život spasili ljekari s UKC Tuzla. Kasnije je Vukmirica razmijenjen, a istakao je kako u proteklih 21 godinu nijedna televizija iz Beograda nije od njega uzela izjavu o dešavanjima 15. maja 1992. godine.

"Dobro sam podnio dolazak u Tuzlu s obzirom na to šta sam preživio. Moram istaći kako sam u bolnici imao izuzetnu saradnju sa ljekarima. Nakon oporavka prebačen sam u zatvor, a onda razmijenjen. Reći ću kako su za rat krive obje strane, a ko je kriv za događaj na Brčanskoj Malti o tome vam ne mogu govoriti. Ja sam ranjen u bolničkom pinzgaueru, faktički sam gorio i ne mogu reći ko je prvi pucao. Gledanja na ova dešavanja neće se još dugo približiti i uvijek će postojati dvije istine", rekao je Miodrag Vukmirica, koji je svjedočio i na suđenju Iliji Jurišiću u Beogradu.

Parastos su predvodili svećenici Zvorničko-tuzlanske eparhije iz Bijeljine, a delegacija i porodice su se nakon polusatnog boravka u ulici Armije R BiH, nekadašnjoj Skojevskoj, vratili u Bijeljinu. Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS u Tuzlanskoj koloni poginula su 54 vojnika, dok su 44 teže i lakše ranjena. U 13 sati u istoj ulici u organizaciji Općine Tuzla bit će obilježena 21. godišnjica odbrane grada.