BiH
0

Tuzla: Odlični romski učenici dobili stipendije

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Učenici romske nacionalnosti iz osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu, koji su proteklu školsku godinu okončali sa odličnim uspjehom, dobili su stipendije koje je obezbjedilo Ministarstvo obrazovanja u Vladi FBiH.

“Stipendiju dobijaju 33 učenika u iznosu od oko 300 KM. Lani je taj iznos bio 480 za učenike osnovnih, a 620 KM za učenike srednjih škola. Pošto su ovakve mjere djelovale stimulativno u prošloj školskoj godini povećao se broj odličnih učenika romske nacionalnosti tako da su ovogodišnje stipendije umanjene. Inače, na području Federacije BiH stipendije će dobiti oko 80 učenika”, kaže Mehmed Mujić, referent za romska pitanja u Pedagoškom zavodu TK.

Vijeće nacionalni manjina BiH tražit će od svih nivoa vlasti da u nacrte budžeta za 2015. godinu uvrste stavku podrške obrazovanju Roma. Također, apeluje se na javne institucije da zapošljavaju Rome koji su završili obrazovanje.

“U prošloj školskoj godini 180 romskih učenika je završilo srednju školu. Tražit ćemo da se njih 30-ak zaposli u policijske uprave na području TK”, kaže Mujić.

Najveći pomaci u obrazovanju Roma napravljeni su u Tuzlanskom kantonu ponajviše zahvaljujući angažmanu Mehmeda Mujića.

“Siguran sam da imamo veći broj romskih učenika u srednjim školama. Međutim, nakon što se takva djeca integrišu u bh.društvo odlučuju da se ne izjašnjavaju kao Romi. I dalje ću nastaviti borbu za prava Roma, prvenstveno da što više djece imamo u školskim klupama jer je to itekako važno za budućnost”, kaže Mehmed Mujić.