Zbog smrti učenika
4

Tuzla: Odgođena nastava u Behram - begovoj medresi

Piše: D. Brkić
Zbog smrti petnaestogodišnjeg N. G., učenika Behram – begove medrese u Tuzli, nastava u toj školskoj ustanovi neće biti održana u ponedjeljak.

Podsjetimo kako se N. G. zbog određenih zdravstvenih problema javio u Dom zdravlja u petak poslijepodne. Nakon pregleda vraćen je kući, a nakon što su se na njegov tijelu pojavio osip specifičina za meningitis, on je u pratnji roditelja otišao na Infektivnu kliniku UKC Tuzla. Nažalost nakon primljene injekcije, prema tvrdnjama prijatelja, N. G. je poslije pet minuta preminuo, a pretpostavlja se da je smrt posljedica menigokokne sepse.

Poslije tragičnog saznanja Zavod za javno zdravstvo TK i epidemiološka služba Doma zdravlja poduzeo je aktivnosti kako bi se utvrdio stvarni uzrok smrti. Inače, učenici Behram – begove mesrese su u petak krenuli kućama, a svi oni koji su imali neposredni kontakt sa tragično preminulim N. G., pregledani su u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona.

Iz Ureda za informisanje Vlade TK napominju kako je riječ o zaraznoj bolesti i da se odmah pristupilo organizovanju i provođenju neophodnih mjera prevencije.

Prijatelji N. G., kažu kako je on bio odličan učenik, te da se bavio sportom. Vrijeme dženaze N. G. bit će naknadno određeno.