BiH
2

Tuzla: Obilježen Dan pobjede i Dan zlatnih ljiljana

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježjima Slana Banja, danas je u Tuzli obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana.

Kompleks Slana Banja bez ikakve sumnje govori o kontinuitetu antifašističke borbe građanki i građana Tuzle.

Tako je danas položeno cvijeće i odata počast Josipu Brozu Titu i narodnim herojima tuzlanskog kraja u periodu od 1941. do 1945. godine. Potom palim pripadnicima Armije RBiH, koji su Tuzlu i tuzlanski okrug odbranili od daleko nadmoćnijeg agresora u periodu od 1992. do 1995. godine, položeno je cvijeće i na spomeniku Zlatnim ljiljanima, te civilnim žrtvama agresije na BiH.

Prisutnim delegacijama i građanima obratili su se Mehmed Pirić u ime Udruženja boraca, Šemsudin Muminović - radni komandant u ime dobitnika priznanja Zlatni ljiljan, te tuzlanski načelnik Jasmin Imamović. Svi oni su podsjetili na svijetle tekovine antifašističke borbe, ali, nažalost, i konstatirali kako fašizam još uvijek nije pobijeđen.

Delegaciju Vlade TK predvodio je premijer Bahrija Umihanić, predsjedavajući Općinskog vijeća Jozo Nišandžić, predstavnici Skupštine TK, predstavnici parlamentarnih i neparlamentarnih stranaka iz TK, predstavnici udruženja i drugih institucija.