Reakcija ministarstva
0

Tuzla: (Ne)logično obrazloženje zašto nije bitan 25. maj 1995.

Piše: D. Brkić
Odluka Vlade TK o značajnim događajima, datumima i ličnostima za Tuzlanski kanton, koja je donesena na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, je izazvala nezadovoljstvo u Tuzli, jer 25. maj nije uvršten na listu značajnih datuma.

Podsjetimo, riječ je o 25. maju 1995. godine, kada je u masakru na tuzlanskoj Kapiji stradala 71 osoba, a oko 200 ih je teže i lakše ranjeno.

U obrazloženju odluke iz Ministarstva za boračka pitanja TK navode kako se značajni događaji i datumi obilježavaju od 1998. godine, a rezultat su javne rasprave i inicijative 2. korpusa Vojske F BiH i 12 boračkih organizacija i udruženja TK.

"Ne umanjujući značaj 25. maja 1995. godine za Tuzlu i Tuzlanski kanton, navedeni datum, kao i drugi od značaja za druge općine TK, kao što su borba za oklopni voz u Gradačcu, događaji u Teočaku, Sapni itd., nisu uvršteni u odluku isključivo iz razloga što se obilježavaju na nivou općine", stoji u obrazloženju iz resornog ministarstva.

Dakle, 25. maj nije značajan datum za Tuzlanski kanton zato što ga obilježava Općina Tuzla, suština je (ne)logičnog obrazloženja resornog ministarstva. Još jedna nelogičnost tiče se 15. maja. U odluci Vlade TK, pored svih 15 utvrđenih značajnih datuma stoji obrazloženje zbog čega su značajni za Tuzlanski kanton. Tako, primjera radi, za 9. maj stoji da je to Dan pobjede nad fašizmom, 22. maj - Dan policije ili 25. novembar - Dan državnosti BiH. Dakle, za svaki datum postoji obrazloženje, ali ne i za 15. maj. O kojem se 15. maju radi? O onom 1992. godine, 1993. ili neke treće godine, nikom nije jasno, ali resorno ministarstvo ima obrazloženje za evidentan propust.

"Petnaesti maj je prepoznatljiv historijski događaj i asocira na poznata dešavanja u Tuzli, Brčanska Malta, te ga zbog toga nije bilo potrebno dodatno obrazlagati", navode iz resornog ministarstva.

Dakle, 15. maj, dan prve velike pobjede branitelja BiH, nije potrebno dodatno obrazlagati, ali zato su obrazloženi svi drugi datumi među kojima postoje mnogi koje ne treba dodatno obrazlagati, jer znamo da je riječ o Dani državnosti, Danu pobjede nad fašizmom ili Danu nezavisnosti.