BiH
53

FOTO / Tuzla: Nagrađeni nadareni romski učenici

Piše: D. Brkić
U povodu 8. aprila, koji se obilježava kao Svjetski dan Roma, u Domu kulture na Husinu danas su uručena priznanja i jednokratna novčana pomoć nadarenim učenicima romske nacionalnosti. Ove godine priznanja je dobilo 76 učenika osnovnih i srednjih škola, a njih 25 je minulu školsku godinu okončalo odličnim uspjehom.
Darko Zabuš/Klix.ba
Darko Zabuš/Klix.ba
"U poređenju sa drugim kantonima, situacija u Tuzlanskom kantonu je dobra. Ali, uvijek može bolje, a kroz školovanje Romi se mogu izboriti za svoje mjesto pod suncem. I ove godine smo nastavili akciju podrške nadarenim učenicima, a novčana sredstva je osiguralo resorno ministarstvo", kaže saradnik za romska pitanja u Pedagoškom zavodu TK Mehmed Mujić, koji je i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla.
Darko Zabuš/Klix.ba
Darko Zabuš/Klix.ba
O problemima Roma govorio je Nedžad Jusić, koji je istakao kako je romska populacija bez zaposlenja, bez zdravstvene zaštite i odgovarajućeg krova nad glavom. Prije njegovog izlaganja performans su priredili aktivisti Udruženja "Euro Rom", koji su podsjetili na sve te navedene činjenice.
Darko Zabuš/Klix.ba
Darko Zabuš/Klix.ba
U svečarskom dijelu programa prisutnima su se predstavili učenici OŠ Kiseljak i OŠ Mejdan.