BiH
3

Tuzla: Na suđenju Osmanoviću i Toriću svjedočili Besim Imamović i Nermina Hadžigrahić

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Midhat Osmanović (desno) (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Općinskom sudu Tuzla pod predsjedavanjem sutkinje Alme Mulabdić nastavljeno je suđenje Midhatu Osmanoviću, bivšem poslaniku u Parlamentu FBiH i Velidu Toriću, bivšem direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, koji su uhapšeni 25. decembra 2013. godine zbog sumnje da su počinili nekoliko krivičnih djela.

Kasnije je podignuta optužnica u kojoj stoji kako se Osmanovića tereti za krivično djelo protuzakonitog posredovanja i podstrekivanja na krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno da je kao službena osoba u insituticiji Federacije BiH iskoristio položaj i podstrekivao Torića da iskoristi svoj položaj i njemu pribavi novčanu korist od 20.000 KM.

Velid Torić je optužen za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, jer je kao službena osoba, odnosno v.d. direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja iskoristio položaj i pribavio Osmanoviću 20.000 KM.

Osmanović je uhapšen u Hotelu Tuzla u trenutku kada je od Enese Nišić uzimao kovertu sa novcem. Zauzvrat je Osmanović preko Torića dogovorio da Nišić bude primljena u stalni radni odnos u ZZO – Poslovnica Srebrenik. Torić je uhapšen na radnom mjestu istog dana.

Na današnjem ročištu saslušani su Besim Imamović, predsjednik KO Stranke za BiH i bivši zastupnik u kantonalnoj skupštini. Govorio je o prestrukturiranju vlasti u TK i činjenici da je Stranka za BiH dobila nekoliko direktorskih fotelja kada je postala dio vladajuće koalicije. Direktorska pozicija je, prema Imamovićevom mišljenju, pripala OO SBiH Lukavac, koja je na mjesto ZZO TK imenovala Velida Torića, profesora u Ekonomskoj školi u Lukavcu.

Tadašnja resorna ministrica Nermina Hadžigrahić, koja je također saslušana danas, navela je kako ju je nazvao Midhat Osmanović i rekao da je Torić novi direktor ZZO TK. Potom je obavljena daljnja zakonom predviđena procedura. Na narednom ročištu svjedočit će Enesa Nišić, Hatidža Hotić i Edin Mutapčić.