BiH
0

Tuzla: Ministarstvo obrazovanja uputilo instrukcije direktorima škola

FENA
U povodu danas započetog štrajka prosvjetnih radnika sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, uputilo je saopćenje za javnost kojim želi obavijestiti javnost da će svim direktorima osnovnih i srednjih škola na području županije uputiti instrukciju da u srijedu 7. marta u skladu sa raspoloživim nastavnim osobljem organiziraju izvođenje nastave kako bi se učenicima omogućio neometan pristup obrazovanju.

Vlada TK danas je Zaključkom zadužila Pregovarački tim Vlade i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, da još jednom pozovu predstavnike sindikalnih organizacija da se vrate pregovorima i sjednu za pregovarački sto, kako bi se kroz dijalog iznašla, za obje strane, prihvatljiva rješenja.

Kako se doznaje od predsjednika Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja TK- e Mirzeta Pozderovića, na temelju zaključka s današnjeg sastanka sindikata, upućen je poziv Vladi TK-e za pregovore u srijedu 7. marta u 13 sati.

Prosvjetni radnici sa područja TK danas su stupili u generalni štrajk kao odgovor na usvajanje Nacrta Proračuna TK za 2012. godinu kojim je planirano ukupno smanjenje plaća za 6,5 posto i ukidanje naknada zaposlenim u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja.