BiH
24

Tuzla: Ljekari i danas prate zdravstveno stanje Nasera Orića

Anadolija
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, drugi dan provodi u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, gdje ljekari prate njegovo zdravstveno stanje.

˝Pacijent N. O. primljen je jučer na Kliniku za kardio-vaskularne bolesti jer je iznenada osjetio bolove u predjelu grudnog koša. Dijagnostika je još u toku˝, izjavila je jutros za Anadolu Agency (AA) Ersija Aščerić-Mujedinović, glasnogovornica UKC-a Tuzla, dodajući da su to jedine informacije koje u ovoj ustanovi mogu dati.

Prema tvrdnjama Orićevih prijatelja, njegovo je zdravstveno stanje stabilno, a moguće je da su tegobe uzrokovane stresom.

Inače, Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću bi 26. januara 2016. godine u Sudu Bosne i Hercegovine trebalo početi suđenje zbog optužbi za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika tokom 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Obojica su se u Sudu BiH, koji je optužnicu potvrdio u septembru, već izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Orić se u ovom predmetu brani sa slobode, uz određene mjere zabrane, a u početku se smio kretati samo na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona. U oktobru je ta mjera proširena na teritorij cijele Federacije BiH, ali i dalje mu je oduzet pasoš i na snazi je zabrana putovanja u inostranstvo, te obaveza javljanja u policijsku stanicu.

Podsjećamo, nakon što su po srbijanskoj potjernici Muhić i Orić uhapšeni 10. juna ove godine u Švicarskoj, Orić je u ekstradicijskom pritvoru proveo dvije sedmice, a zatim je izručen Bosni i Hercegovini, iako je i Srbija zahtijevala njegovo izručenje.