BiH
1

Tuzla: Istraga protiv članova menadžmenta preduzeća "Šume"

SRNA
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona naredilo je provođenje istrage protiv tri člana menadžmenta Javnog preduzeća (JP) "Šume Tuzlanskog kantona" zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, čime je ovo preduzeće pretrpjelo štetu od oko 1,4 miliona KM.

Bivši generalni direktor ovog preduzeća, čiji su inicijali R.H. (52), i direktor Šumskog gazdinstva Kladanj R.A. (47) osumnjičeni su da od 2010. do kraja 2012. godine nisu obavljali svoje službene dužnosti na zaštiti šumskog fonda kojim gazduje ovo preduzeće.

Oni su propustili da postupe po godišnjim planovima ukidanja oboljele šume, kako je definisano pravilnikom nadležnog federalnog ministarstva i odlukama Skupštine JP "Šume Tuzlanskog kantona", zbog čega je došlo do nekontrolisanog porasta količine oboljelih stabala.

Procijenjeno je da su na taj način, kroz manju tržišnu vrijednost zaraženih stabala, JP "Šume Tuzlanskog kantona" pretrpjele štetu od oko 1,4 miliona KM, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Osumnjičeni direktor Šumskog gazdinstva Kladanj i poslovođa u ovoj organizacionoj jedinici, čiji su inicijali R.V. (47), osumnjičeni su da su od 2010. do septembra 2013. godine naređivali zaposlenim da izdaju drvne sortimente većem broju osoba bez prateće dokumentacije, a koje su na otpremnicama knjižili kao drvo potrošeno za potrebe tog gazdinstva, te su na taj način, kako se procjenjuje, drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 KM.