BiH
86

Tuzla: Ispraćeno 36 zvorničkih žrtava koje će vječni smiraj naći u Gornjoj Kalesiji

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Članovi porodica, komšije i građani danas su u Komemorativnom centru Tuzla ispratili 36 žrtava sa područja općine Zvornik, koje su ubijene za vrijeme agresije na BiH. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim stratištima Crni vrh i Kazan bašča.

Deset nevinih žrtava bit će pokopano sa imenom i prezimenom, dok će 26 žrtava vječni smiraj pronaći pod oznakom N. N., a većina ih je iz Bijelog Potoka.

Odluka da se ukopaju neidentifikovana tijela donesena je nakon što se deset i više godina nakon ekshumacije nisu pojavili članovi porodice ili bliži srodnici kako bi dali uzorak krvi za DNK analizu. Sumnja se da iza neidentifikovanih žrtava niko nije ostao živ, ili je riječ o malom broju preživjelih koji su rasuti po cijelom svijetu.

"Danas ispraćam bliske rođake, nekoliko komšija... U mom selu ništa više nije isto kao prije 1992. godine. Dovoljno je ispred džamije pogledati spomen-ploču i uvjeriti se koliko je ljudi pobijeno. Ja sam se uspio spasiti tako što sam pobjegao u šumu, a onda sam uspio doći i do Tuzle. Među prvim sam se vratio u svoje selo", kaže Edin Dautović.

Na Šehidskom mezarju u Kalesiji danas će vječni smiraj pronaći Salih Selimović, Samir Mustafić, Šaban Mustafić, Nuko Hasanović, Alija Hrustanović, Feriz Kajić, Senad Ahmetović, Beriz Ahmetović, Himzudin Alić i Izet Memić.

Dženaza zvorničkim šehidima bit će klanjana nakon podne-namaza u 13:25 u Gornjoj Kalesiji.