Međunarodni dan volonterizma
0

FOTO / Tuzla: Dodijeljena priznanja Volonter godine

Piše: D. Brkić
Povodom Međunarodnog dana volonterizma u Tuzli je danas održana manifestacija na kojoj su nagrađeni najbolji volonteri Crvenog križa iz BiH.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Emina Sabljaković iz Cazina, Marijan Mijatović iz Orašja, Amra Bričić iz Srebrenika, Sakiba Kurbašić iz Doboj Juga, Damir Dučić iz Goražda, Drago Radeljak iz Novog Travnika, dr. Vinka Đevenica iz Gruda, Jasmin Nikšić iz Sarajeva i Adnan Fehimović iz Livnica dobitnici su ovogodišnje nagrade Volonter godine koju dodjeljuje Federalni Crveni križ u povodu Međunarodnog dana volonterizma.

Na manifestaciji su tim povodom dodijeljene i 34 zahvalnice za volontere iz: Cazina, Bužima, Gradačca, Lukavca, Srebrenika, Sapne, Banovića, Tuzle, Doboj Istoka, Lukavca, Usore, Žepča, Olova, Tešnja, Zenice, Zavidovića, Maglaja, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Posušja, Ljubuškog i Sarajeva.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
''Crveni križ Federacije BiH ima 2-3 hiljade volontera koji su angažovani tokom cijele godine. Godišnje angažujemo i do 20.000 volontera. Danas odajemo priznanje svima onima koji su volontorali tokom godine, ali želimo i podsjetiti vlasti u Federaciji BiH o nepostojanju Zakona o volonterizmu, koji postoji u RS'', kaže u ime Crvenog križa F BiH Damir Hodžić.

Inače, Generalna skupština UN-a je 1985. godine proglasila je 5. decembar Međunarodnim danom volontera, kao podsjećanje na datum kada je 1970. stvoren Program za volontere Ujedinjenih nacija.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Od tada se širom svijeta svake godine organizira niz manifestacija u koje se uključuju različite organizacije i volonteri s ciljem javne proslave zajedničkog doprinosa unapređenju kvaliteta života u zajednicama u svim državama. Sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad na ovaj dan treba učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.