BiH
1

Tuzla dobila novu džamiju, otvoren i Kulturno-obrazovni centar

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Reis-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein efendija Kavazović i predstavnik donator iz Kuvajta danas su u tuzlanskom naselju Tušanj otvorili novoizgrađenu džamiju i Kulturno -obrazovni centar.

Džamija i Kulturno-obrazovni centar izgrađeni su na lokaciji nekadašnje Amber-hatun džamije, koja je srušena nakon Drugog svjetskog rata.

Infrastruktura objekta prilagođena je za što kvalitetnije zadovoljavanje vjerskih potreba muslimana iz naselja Tušanj, Slatina, Dragodol, Mandići, Đape… Kulturno- obrazovni centar sačinjavaju čitaonica, biblioteka, učionice i amfiteatar.

Sinoć je u Tušanjskoj džamiji klanjan mevlud, a danas su se mnogobrojnim vjernicima obratili glavni imam Medžlisa IZ Tuzla Ahmed efendija Huskanović, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, reis-l-ulema IZ BiH Husein efendija Kavazović, predsjednik Sabora IZ BiH Safet Softić i donator iz Kuvajtu uz čiju je novčanu pomoć i prikupljena sredstva tuzlanskih vjernika izgrađena džamija i Kulturno-obrazovni centar.

Prisutni građani mogli su čuli o istorijatu Amber-hatun džamije, koja je izgrađena između 1600. i 1645. godine. Džamiju je sagradio Ismail-efendija, koja je po njemu najprije dobila ime, a od 1701. godine nazvana je Amber-hatun džamija. Džamija u naselju Tušanj srušena je u jesen 1945. godine.