BiH
0

Tuzla: Daljinsko reguliranje prometa

FENA
Na današnjoj sjednici Kolegija općinskog načelnika utvrđen je prijedlog odluke o osnivanju javnog komunalnog poduzeća "Saobraćaj i komunikacije - Tuzla" d.o.o. Tuzla.

Ovo poduzeće bavit će se planiranjem i organiziranjem rada na svim javnim parkiralištima i garažama i njihovim održavanjem, a sudjelovat će i u izradi programa održavanja objekata zajedničke komunalne potrošnje iz oblasti parkiranja.

Javno komunalno preduzeće "Saobraćaj i komunikacije - Tuzla" imat će obavezu praćenja, proučavanja i analiziranja stanja u oblasti režima parkiranja i garažiranja vozila na području grada, a predlagati će i mjere za poboljšanja i izmjene.

Nadzor nad daljinskim reguliranjem prometa putem centralnog upravljačkog mjesta - zeleni val, te video nadzor u gradu, također će biti obveza ovog preduzeća.

Kada je riječ o nabavci opreme za automatsku naplatu parkiranja, prošle godine je rađena projektna dokumentacija. Tender je raspisan u travnju mjesecu ove godine, a javno otvaranje prispjelih ponuda zakazano je za sutra u prostorijama Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla.

Sukladno potpisanim protokolima između BIT centra i Općine Tuzla, od 1. siječnja 2009. godine Javno komunalno preduzeće "Saobraćaj i komunikacije - Tuzla" d.o.o., preuzelo bi i poslove daljeg, razvoja, izgradnje i održavanja bežičnog interneta na području općine Tuzla. S tim u vezi, direktor BIT centra Robert Martić upoznao je na današnjem kolegiju načelnika s aktivnostima koje se provode u realizaciji projekta bežičnog interneta istakavši da poslovi teku po predviđenoj dinamici i da se očekuje završetak prve faze početkom sljedećeg mjeseca.