BiH
38

Bivši policijski komesar MUP-a TK Samir Aljukić osuđen na tri godine zatvora

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Bivši policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) Samir Aljukić u prvostepenom postupku pred Općinskim sudom u Tuzli osuđen je danas na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Aljukić je osuđen zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, protuzakonitog posredovanja i iznude.

"Zbog učinjenog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja utvrđuje se kazna u trajanju od jedne godine i 10 mjeseci, a za učinjeno produženo krivično djelo protuzakonito posredovanje utvrđuje se kazna u trajanju od godinu dana. Za učinjeno krivično djelo iznuda utvrđuje se kazna zatvora u trajanju od četiri mjeseca", kazao je prilikom izricanja presude postupajući sudija Općinskog suda u Tuzli Samir Jusičić i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine

Sudija Jusičić bivšem policijskom službeniku MUP-a TK Adnanu Đuloviću također je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

On je osuđen zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi te krivotvorenja službene isprave.

"Za učinjeno produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti Đuloviću se utvrđuje kazna u trajanju zatvora od šest mjeseci, a za učinjeno produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblasti koristi utvrđuje mu se kazna zatvora od pet mjeseci. Za učinjeno produženo krivično djelo krivotvorenje službene isprave utvrđuje mu se kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca", istakao je Jusičić i Đuloviću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana.

Aljukiću i Đuloviću će u kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Odbrana je najavila podnošenje žalbe na presudu.

"Odbrana je tokom prvostepenog postupka u cijelosti osporavala sve navode kroz materijalnu dokumentaciju i kroz iskaze svojih svjedoka. Sud je u odluci, koju ste svi danas čuli, u cijelosti prihvatio sve navode iz optužnice, do skoro svakog zareza. S obzirom da smo u cijelosti osporavali sve navode optužnice, to ćemo isto uraditi po žalbenom postupku. Zadovoljni nismo i vidjet ćemo šta će drugostepeni sud odlučiti", kazao je nakon izricanja presude Aljukićev advokat Muhamed Juničić.

Podsjetimo, Aljukić i Đulović optužnicom, koju je Tužilaštvo TK potvrdilo u augustu 2015. godine, a istu dopunilo i u finalnoj verziji predalo nadležnom sudu u martu ove godine, teretili su se da su savjesnim upućivanjem prekršajnih naloga u zastaru od poduzetnika uzimali određene količine novca.

Oni su uhapšeni u akciji Federalne uprave policije 15. maja prošle godine. Tada su sa njima uhapšeni i komandir Specijalne policije MUP-a TK Jasmin Kurtić i policajac Vedran Matović, a koji su priznali krivicu pred nadležnim sudom te pristali da svjedoče protiv Aljukića u sudskom procesu.

Inače, tokom sudskog procesa u ovom predmetu se kao svjedok pojavio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Naime, on je prije dolaska na funkciju premijera FBiH radio u automobilskoj industriji kao generalni menadžer za pet fabrika u BiH, a također je u to vrijeme bio i predsjednik Fudbalskog kluba Zvijezda iz Gradačca, što je i danas.

Prilikom svjedočenja, on je govorio o susretu sa Aljukićem iz 212. godine kada mu je najavljena posjeta predstavnika MUP-a TK s ciljem jačanja komunikacije između poslovnih subjekata i građana.