BiH
0

Tuzla: Apel Udruženja građana “Evropski put Roma“

FENA
Udruženje građana “Evropski put Roma” poziva nadležne organe Općine Kladanj, kantonalne i ostale nadležne institucije i organizacije, kao i medije, da pomognu rješavanje problema od životne važnosti u romskoj zajednici u Kladnju.

Naime, stanovnici dijela ulice Kladanjskih brigada, tridesetak Roma u ovom naselju, žive u izuzetno teškim uslovima. Uprkos njihovim upornim zahtjevima da se riješe ovi problemi, za sada nisu naišli na razumijevanje nadležnih, navodi se danas u saopćenju Udruženja.

Udruženje ističe da romske porodice u pomenutoj ulici nemaju adekvatan smještaj. Ulica je asfaltirana, ali je zaobiđen dio u kome oni žive. Nemaju uličnu rasvjetu, nemaju adekvatno riješene probleme infrastrukture. Rijetki imaju kakav-takav prihod za život, baveći se najtežim poslovima.

“Obratili su nam se za pomoć, a mi se obraćamo dobrim i humanim ljudima, nadležnim organima i institucijama, da im pomognu, kao i medijima koji mogu izvijestiti javnost o teškoj situaciji u kojoj žive ovi ljudi”, kaže se u saopćenju Udruženja građana “Evropski put Roma”.