BiH
0

Tuzla: Američka podrška projektu identifikacije žrtava rata u BiH bit će nastavljena

FENA
Tuzla
Tuzla
Zamjenica šefa misije u američkoj ambasadi u BiH Judith Cefkin i američki konzul Paul Boyd posjetili su danas objekte Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba u Tuzli.

U izjavi za medije američki predstavnici su kazali da je njihova posjeta još jedan doprinos kontinuiranoj podršci aktivnostima koje se vode u vezi s identifikacijom žrtava rata. Upravo je američki predsjednik Bill Clinton inicirao osnivanje ICMP-a i već jedanaestu godinu američka vlada glavni je donator procesa pronalaska i identifikacije nestalih osoba u našoj zemlji.

Održivim nivoom finansiranja, ICMP svoju misiju u BiH u značajnoj mjeri može privesti kraju do kraja 2010. godine. Prema riječima predstavnika ICMP-a Tuzla sada su na pola puta i vjeruju da još hiljade porodica mogu dobiti odgovore koje traže.

Zamjenica šefa misije u američkoj ambasadi u BiH Judith Cefkin podsjetila je da su SAD do sada donirale 37 miliona dolara te da je samo za ovu godinu predviđeno između dva i tri miliona američkih dolara. Naglašavaju da isto očekuju i od drugih država donatora.