BiH
0

Tuzla: 150 romske djece prvi put imaju zdravstvenu knjižicu

Piše: D. Brkić
Čak 150 djece i 14 odraslih osoba romske nacionalnosti prvi put imaju zdravstvenu knjižicu i plaćenu premiju zdravstvenog osiguranja za 2013. godinu.

Projekt "Podizanje svijesti iz oblasti zaštite zdravlja romske populacije" implementira Udruženje Euro Rom, a finansira Zavod za javno zdravstvo FBiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Cilj projekta je da zdravstveno osigura 150 djece i 14 odraslih osoba romske nacionalnosti, koji su radno sposobni, a ne mogu ni po kojem osnovu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu. Zavod zdravstvenog osiguranja TK donirao je 600 KM za plaćanje premije zdravstvenog osiguranja za 30 osoba", kaže predsjednik Udruženja Euro Rom Nedžad Mujić.

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u BiH, a prema dostupnim podacima dobijenim u procesu evidentiranja romskih potreba, Romi su najugroženija kategorija stanovništva.

"Od pripadnika svih nacionalnih manjina u BiH nijedna se ne nalazi u socijalnom položaju, koji je po svojoj težini i problematičnosti, približno sličan položaju romske manjine, čiji pripadnici žive u 71 općini BiH", kaže Jusić.

Roditelji djece koja su prvi put dobila zdravstvenu knjižicu nisu krili svoju radost. Mnogi od njih će ubuduće bezbrižnije spavati, a nadaju se da će u skorije vrijeme pripadnici Roma dobijati i zaposlenje.