BiH
0

Tužiteljstvo BiH: Za zločine u BiH nadležni samo MKSJ i pravosudni organi u BiH

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i njegov posebni odjel za ratne zločine pozivalo je sve pojedince, udruženja i institucije da sve prijave, saznanja i dokaze o počinjenim ratnim zločinima u ovoj državi dostavljaju na adresu Tužiteljstva ili drugim nadležnim agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Poziv je, saopćenjem za javnost, upućen u povodu uočenih pojava da se određene asocijacije i pojedinci obraćaju organima susjednih država s prijavama i prosljeđivanjem dokumentacije koja se odnosi na ratne zločine počinjene u BiH. Te postupke Tužiteljstvo BiH osuđuje i smatra ispolitiziranim.

Za sve ratne zločine počinjene u BiH nadležni su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Den Haagu i bh. pravosudni organi, uključujući Tužiteljstvo i Sud BiH, navedeno je u saopćenju.

Zločini počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine treba i moraju biti procesuirani pred pravosudnim organima Bosne i Hercegovine koji su stvarno i mjesno nadležni za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine, stav je Tužiteljstva.