BiH
4

Tužiteljica: Ivo i Veselko Raguž su dokazano počinili ratni zločin

FENA
U završnoj riječi na suđenju za zločin počinjen u Stocu i Čapljini, tužiteljica Tužilaštva BiH Remzija Smailagić je rekla da je dokazano da su Ivo i Veselko Raguž počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva te da treba da budu osuđeni po zakonu, javio je BIRN - Justice Report.

"Ovdje se radilo o izdaji, masovnom protjerivanju Bošnjaka, radilo se o brutalnosti i krađi dijela života ljudi koji nisu nikome predstavljali opasnost", kazala je.

Tužiteljica je dodala da se nije radilo o dezerterstvu, kako je odbrana tvrdila, već su svi muškarci odvedeni nenaoružani i zatvoreni u Koštanu bolnicu, logore Dretelj i Gabela te u Osnovnu školu “Branko Šotra”.

Smailagić je rekla kako je Tužilaštvo BiH dokazalo da je “počinjeno čišćenje terena” i da su u tome učestvovale sve bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uključujući i Četvrtu bojnu brigadu “Knez Domagoj”, čiji je komandant bio Veselko Raguž, a Ivo Raguž pripadnik brigade.

"Veselko Raguž je saučesnik i sukrivac za zločin. Jedan od svjedoka je kazao kako ga je vidio na Aladinićima, kada je uperio pušku u civile koji su išli prema Osnovnoj školi ‘Branko Šotra’", rekla je tužiteljica.

Također je spomenula svjedoka Ramiza Šutu koji je ispričao da je Veselka vidio na području Maslina, kada je naredio civilima da se penju na kamion, odakle su odvezeni u Koštanu bolnicu, gdje ga je Veselko ispitivao.

"Kada ne bi Šuta znao odgovor, Veselko bi naredio da ga tuku", kazala je Smailagić.

Ona je spomenula i svjedoke koji su se susreli s drugooptuženim Ivom Ragužem koji ih je zajedno s Veselkom ispitivao u logoru Dretelj.

"Jedan svjedok je rekao da su ga naizmjenice ispitivali a nisu spriječili osobu koja mu je na uši spajala žice od struje, koje su ga prilikom visoke voltaže bacale s klupe", kazala je tužiteljica.

Objasnila je da je dokazano kako su civili odvođeni najprije u Koštanu bolnicu da bi potom bili odvedeni u logore Dretelj i Gabela, a onda i neki u Osnovnu školu “Branko Šotra”.

Prema njenim riječima, 11. jula 1993. godine u logoru Dretelj je bilo 2.270 zatvorenih muškaraca, od kojih su neki bili maloljetni a mnogi stariji od 50 godina.

Odbrana optuženih će završne riječi iznijeti 23. decembra.

Suđenje Veselku i Ivi Ragužu za zločine počinjene u julu i augustu 1993. nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini počelo je u decembru 2011. godine.

Prema optužnici, Veselko Raguž je naređivao, pomagao ili neposredno učestvovao u nezakonitom hapšenju i zatvaranju civila, preseljenju bošnjačkih žena i djece, kao i u fizičkom zlostavljanju i mučenju civila.

Ivo Raguž je, prema optužnici, učestvovao u fizičkom zlostavljanju zatvorenih civila.