Ibran Mustafić
0

"Tužit ću Vladu i premijera Mujezinovića"

SRNA
Jedan od osnivača Stranke demokratske akcije Ibran Mustafić najavio je da će tužiti Vladu Federacije BiH i premijera Mustafu Mujezinovića "zbog uvredljivih izjava" na račun ratnih vojnih invalida u FBiH.

Mustafić, koji je i autor knjige "Planirani haos 1990-1996", pojasnio je da ga je "opasno naljutila" najava federalnog premijera da, s ciljem ozdravljenja ekonomske situacije, sve ratne vojne invalide koji su pravo stekli poslije 2004. godine treba ostaviti do okončanja revizije.

Ova i slične izjave iznesene su tokom nedavnih pregovora predstavnika federalnih vlasti sa MMF-om u vezi sa obezbjeđivanjem stand-by aranžmana.

"Ko još ne zna da su ljudi bez obraza još '93. godine ostajali k'o fol invalidi? I, dok su takvi sebi namještali papire, a nisam im ja to omogućio nego kriminalna vlast, jer joj je to tada odgovaralo da se dodvorava usitno, meni nije bilo ni na pameti da uopšte o sebi razmišljam", rekao je srebrenički ratni vojni invalid u intervjuu za ''Oslobođenje''.

On je "bez dlake na jeziku" poručio da ne može vjerovati Mujezinoviću, i zapitao se šta je novi federalni premijer radio "kad se skrasio u Razvojnoj banci FBiH".

Komentarišući najave federalnog premijera da će tražiti da se i "zlatni ljiljani" odreknu svojih primanja, Mustafić je ironično konstatovao da se toga može odreći bivši federalni premijer Nedžad Branković.

Na novinarsku konstataciju da "njemu niko ne valja", Mustafić je rekao da ovdje mora pomenuti premijera Republike Srpske Milorada Dodika koji je, "šta god ko mislio o njemu", za razliku od političara u FBiH, "uzeo najodgovorniju funkciju".

On je ustvrdio da će "ova jesen biti ili uvod u revoluciju ili u lagano umiranje".

Mustafić već godinama pokušava da svima koji žele da ga slušaju objasni kako to da je 1995. godine "kompletna srebrenička mafija živa i zdrava izašla iz Srebrenice, a sve poštene glave su nestale”.

Njegova knjiga "Planirani haos 1990- 1996", proizvela je radikalne reakcije nekih Bošnjaka povratnika koji su ga prije izvjesnog vremena brutalno pretukli.