OHR
0

Tužioci moraju dostaviti informacije o ratnim zločina

Sarajevo-x.com
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Danas je Nadzorni odbor zadužen za praćenje provedbe Strategije za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine održao petu sjednicu, kojoj je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika, Raffi Gregorian.

Nadzorni odbor i prvi zamjenik visokog predstavnika su izrazili zabrinutost zbog neadekvatnog odaziva entitetskih, kantonalnih i okružnih tužilaštava u pogledu dostavljanja relevantnih i pouzdanih podataka o istragama i optužnicama potrebnih Tužilaštvu Bosne i Hercegovine kako bi se kompletirala centralna baza podataka o svim neriješenim predmetima ratnih zločina u BiH.

Strategija za procesuiranje ratnih zločina, usvojena od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u decembru 2008. godine - u skladu sa uslovima koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira potrebnim za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije, sadrži jasne upute za prikupljanje ovih podataka. Međutim entitetska, kantonalna i okružna tužilaštva se još uvijek ne pridržavaju tih uputa. Nedostavljanje ovih podataka je doprinijelo nedavnim nesporazumima i vođenju istraga o istim zločinima pred tužilaštvima na različitim nivoima, a to su neki od problema koji bi se trebali prevazići Državnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina.

Nadzorni odbor i prvi zamjenik visokog predstavnika su se složili da tužilaštva moraju ozbiljnije pristupiti svojim obavezama koje proizilaze iz Strategije. Prvi zamjenik visokog predstavnika je obećao punu podršku naporima koje Nadzorni odbor ulaže u cilju osiguravanja ispunjenja zahtjeva za dostavljanje podataka. OHR poziva sva tužilaštva da dostave potpune i obradive podatke glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine najkasnije do 1. septembra 2009. godine, saopćeno je iz OHR-a.