BiH
0

Tužioci i policija pretražili oko 90 objekata u BiH u potrazi za piratima

NINA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine poduzelo je danas opsežnu akciju na sprječavanju prometa ilegalnim nosačima zvuka i slike.

Tokom akcije tužioci su u saradnji s nadležnim policijskim stanicama, a na osnovi naloga Suda BiH, pretražili oko 90 objekata koji su se bavili maloprodajom i veleprodajom ili proizvodnjom ilegalnih nosača zvuka na području oba entiteta i Brčko Distrikta.

Pripadnici Centra javne sigurnosti Doboj u jednom su objektu na području Šamca pronašli cijeli pogon s 15 pržilica u nizu koje se koriste za proizvodnju ilegalnih CD-ova i DVD-ova, te posebnu proizvodnu liniju koja u jednom danu može proizvesti oko 40.000 audiokaseta.

Na području Bihaća pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona također su pronašli pogon za proizvodnju, odnosno pržilice CD-ova. U Mostaru je pronađena ogromna količina ilegalnih nosača zvuka i slike, a i u drugim objektima gdje je danas izvršen pretres snage za provedbu zakona su na različitim lokacijama oduzeli veću količinu ilegalnih CD-ova.

Akcija je poduzeta u saradnji sa kantonalnim MUP-ovima u Federaciji BiH, centrima javne sigurnosti MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko Distrikta BiH, SIPA-e, DGS-a te tržišnim inspekcijama Federacije i Republike Srpske. Tijela za provedbu zakona na svim nivoima vlasti u BiH će se i ubuduće nastaviti boriti i suzbijati ovu pojavu u okviru svojih zakonskih ovlasti, saopšteno je iz Ureda glavnog tužioca BiH.

Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima u BiH izričito se zabranjuje promet ilegalnim nosačima zvuka, a stavljanje u promet, prodaja i distribucija ovakvih nosača zvuka i slike bez odnosno protivno odobrenju autora ujedno je i kazneno djelo prema propisima Kaznenog zakona BiH.

Istraživanja provedena u susjednim zemljama pokazala su da su u takozvanim tranzicijskim zemljama tržišta preplavljena ovom vrstom piratskih kopija.