BiH
0

Tužilaštvo zatražilo jednomjesečni pritvor za „trojku" iz Bihaća

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jedomjesečni pritvor za Adila Ružnića (1967.), Mehura Selimovića (1962.) i Emira Mustafića (1961.), trojicu osumnjičenih za djelo ratni zločin na području općine Bihać koju su, po nalogu Tužilaštva BiH, 8. aprila uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Uhapšeni su pod sumnjom da su kao pripadnici Petog korpusa Armije RBiH, zajedno s drugim nepoznatim izvršiteljima, počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i stanovništva na području Bihaća tokom 1994. i 1995. godine.

U svom prijedlogu tužiteljstvo je navelo da smatra da su opravdani svi razlozi za određivanje pritvora predviđeni članom 132. KZBiH, a koji se odnose na mogućnost bijega osumnjičenih, njihovog utjecaja na svjedoke i saučesnike te opasnost po građane.

Svaki od branitelja smatra da ne postoji nijedan razlog da se njegovom branjeniku odredi pritvor. To su obrazložili time da nijedan od njih nema državljanstvo druge države i da u sredini gdje živi ne žive ni svjedoci ni žrtve iz optužnice te da se imena njihovih branjenika spominju „samo u fragmentima izjava svjedoka”. Branitelji su negodovali zbog načina na koji su branjenici uhapšeni i za svu trojicu zatražili puštanje na slobodu uz mjere zabrane.

„Smatram da tužiteljstvo već duže vodi opsežnu istragu vezano za događaje od 1994. do 1995. u bihaćkom okrugu. Naredbom o provođenju istrage osumnjičenima se stavlja na teret teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava u toku rata, a vezano za operacije „Tigar-sloboda 94“, „Grmeč 94“ i „Sana 94“, kazao je tužilac Milorad Barašin, koji smatra da zbog toga i postoje razlozi za određivanje pritvora prema ovoj trojici.

Mirsad Sipović, advokat trećeosumnjičenog Emira Mustafića, zatražio je da se u ovom predmetu razriješi odbrane po službenoj dužnosti jer mu je branjenik, kada mu je danas pristupio, kazao da mu je sugerirano da je trebao uzeti advokata iz Unsko-sanskog kantona.

„Pod ovakvim okolnostima tražim moje izuzeće od dužnosti da branim Mustafića, a on može izabrati s liste drugog branitelja“, kazao je Sipović.

Naglasivši da osobno nema ništa protiv "gospodina Sipovića" te da ga cijeni, Mustafić je kazao: „Ovdje se radi o historijskom procesu gdje su u pitanju i čast mog kantona i 5. korpusa, pa tražim za svog branitelja Hasana Veladžića“.

Sud će odluku o prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora prema trojici osumnjičenih i zahtjevu za imenovanje novog branitelja trećeoptuženom donijeti naknadno.