Optuženi za zločine u Srebrenici
0

Tužilaštvo zatražilo 32 godine zatvora za Neškovića i Ilića

Klix.ba
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo od Suda BiH da Draganu Neškoviću izrekne 17, a Zoranu Iliću 15 godina zatvora zbog zločina nad Srebreničanima počinjenog u julu 1995, javlja BIRN - Justice Report.

Tužilac Erik Larson je rekao da su pripadnici Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u čijem sastavu su bila dvojica optuženih, odigrali ključnu ulogu u zločinima u Srebrenici, a što dokazuje preko 25 svjedoka i 50 materijalnih dokaza.

Kako je tužilac naveo, pripadnici Prve čete Centra, u kojoj je Nešković imao ulogu jednog od nadređenih, bili su u Potočarima 12. i 13. jula 1995. godine. Pripadnici Centra – kazao je tužilac – svjedočili su da su znali da će muškarci, nakon odvajanja od žena i djece, biti ubijeni.

Nešković i Ilić, bivši pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj policiji MUP-a RS-a, optuženi su da su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka koje su odvodili u Zemljoradničku zadrugu u Kravici kod Bratunca, gdje ih je oko 1.000 ubijeno.

Prema navodima tužioca, Prva četa je nakon Potočara otišla u Kravicu kod Bratunca, a ubrzo im se pridružila i Druga četa, kojoj je pripadao Ilić. Preko 1.000 zarobljenih je smješteno u skladište Zadruge u Kravici, a većinu, kazao je tužilac, zarobili su pripadnici Centra, nakon čega su zarobljenici ubijeni.

Pozivajući se na iskaz jednog od zaštićenih svjedoka, tužilac Larson je rekao da je Nešković bio u streljačkom vodu sa uperenom puškom kada je bilo drugo masovno pogubljenje ispred skladišta, ali da nije vidio da je optuženi pucao.

Tužilac je spomenuo i iskaze dvojice zaštićenih svjedoka koji su kazali da su po Neškovićevom naređenju ubili dvojicu zarobljenih Srebreničana u blizini skladišta u Kravici. “Rečeno im je: ‘Vodite ih i ubijte’”, naveo je tužilac.

Govoreći o ulozi optuženog Ilića, Larson je kazao da je on ispred skladišta Zadruge bio u jutarnjim satima 14. jula 1995., te da ga je zaštićeni svjedok NI104 vidio kako puca u leševe. Analizirajući dokaze Ilićeve Odbrane, tužilac je rekao da nijedan od svjedoka nije kazao da je bio u društvu sa optuženim u jutarnjim satima tog dana.

Iliću je stavljeno na teret da je ubio jednog zarobljenika 17. jula 1995. u mjestu Jelah kod Konjević Polja, dok su pripadnici njegove čete pretresali teren.

Tužilac je naveo da se tokom suđenja mnogo govorilo o optuženima, te da se ne smije zaboraviti na žrtve: “Sa zločinima u Kravici povezuje se 1.076 posmrtnih ostataka.”

Neškovićeva Odbrana će završnu riječ iznijeti 29. augusta, prenio je BIRN- Justice Report.