BiH
0

Tužilaštvo u Srbiji prikuplja obavještenja o Andriću i Kovaču

FENA
Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine prikuplja potrebna obavještenja o bivšem majoru Vojske RS-a Svetozaru Andriću i nekadašnjem zamjeniku ministra unutrašnjih poslova RS-a Tomi Kovaču zbog sumnje da su povrijedili Ženevske konvencije tokom oružanog sukoba u BiH.

Tužilaštvo provjerava i autentičnost dokumenta koji je svjedok Fadil Banjanović predao sudskom vijeću koje sudi za zločine počinjene na teritoriji Zvornika 1992. godine, rečeno je u srijedu Tanjugu u Tužilaštvu.

Banjanović je prošle sedmice u Posebnom odjeljenju Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine rekao da je Andrić, kao komandant brigade tzv. Samostalne autonomne regije Birač, 28. maja 1992. godine naredio "iseljavanje muslimanskog stanovništva" koje "mora biti organizovano s općinama preko kojih se vrši iseljavanje".

Prema dokumentu koji je predao Banjanović, Andrić je naredio da se i žene i djeca mogu iseljavati, a da muškarce sposobne za borbu treba ostavljati u logorima radi razmjene.

Prema pisanju "Politike" u srijedu, za taj navodni ratni zločin svojevremeno su se interesirali i istražitelji Haškog suda i ispitivali Andrića, ali je utvrđeno da nema elemenata za podizanje optužnice pred ICTY-em.

Fond za humanitarno pravo je 3. februara ove godine pozvao tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića da pokrene istragu protiv Andrića i Kovača.

Ta nevladina organizacija je navela i kako je Andrić 31. maja 1992. godine naredio i da se osnuje logor "Sušica" u Vlasenici kroz koji je prošlo više hiljada Bošnjaka i Hrvata i da je u tome logoru ubijeno oko 600 ljudi.

Prema navodima Fonda, Kovač je 10. jula 1995. godine, neposredno pred početak operacija zauzimanja Srebrenice, naredio da se formira specijalna brigada policije RS-a.

Za vrijeme napada na Srebrenicu, kako navodi Fond, jedinica koja je osnovana na osnovu Kovačeve naredbe nalazila se na području Bratunca, Potočara, Sandića, Kravice, Srebrenice i Zvornika učestvujući u zločinima nad civilnim stanovništvom.

Fond je saopćio da Andrić živi u Beogradu, dok se Kovač nalazi u Herceg-Novom, ali da vrlo često boravi u Beogradu.