Suđenje za Srebrenicu
0

Tužilaštvo u Hagu će tražiti veće kazne za oficire Vojske RS

SRNA
Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je danas žalbe na presude koje su 10. juna izrečene šestorici oficira Vojske Republike Srpske (VRS) na suđenju za genocid u Srebrenici, jer smatra da im treba odrediti strože kazne.

Tužilac nije najavio žalbu jedino za Ljubomira Borovčanina, koji je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja istrebljivanja, progona, prisilnog premještanja i ubistvo.

Tužilaštvo smatra da je pretresno vijeće načinilo veći broj pravnih grešaka u slučaju nekadašnjeg komandanta Zvorničke brigade Drinskog korpusa VRS Vinka Pandurevića, koji je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, progone i nasilno premiještanje i osuđen na 13 godina zatvora.

Pandurević je presudom oslobođen optužbi za genocid i za udruživanje radi genocida. 

U podnesku, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, navodi se da Sudsko vijeće nije ponudilo obrazloženje zaključka da "nema dokaza da je Pandurević dijelio namjeru sa drugim pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata da počini zločine koji su bili cilj tog poduhvata". 

Tužilac traži da  Milan Gvero, nekadašnji pomoćnik za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba VRS, bude  proglašen  krivim i za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja i za progone putem ubistava kao zločina protiv čovječnosti, "zbog oportunističkih ubistava u Potočarima". 

 Gvero je zbog progona i prisilnog premještanja osuđen na pet godina zatvora, a  28. juna mu je odobreno prevremeno puštanje na slobodu. 
Tužilac smatra da je vijeće pogriješilo, što  nije okrivilo i za "udruživanje radi vršenja genocida" Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, koji su osuđeni na doživotni zatvor. 

Bramerc smatra da je pretresno vijeće pogriješilo, jer nekadašnjeg načelnika za bezbjednost u Zvorničkoj brigadi VRS, potporučnika Dragu Nikolića, nije osudilo i za genocid i udruživanje radi genocida.

Nikolić je osuđen za pomaganje i podržavanje genocida, istebljenje, ubistvo i progone i izrečena mu je kazna od 35 godina zatvora. Tužilac i za Nikolića traži oštriju kaznu. 

Tužilac traži da  Radivoje Miletić, nekadašnji načelnik Odjeljenja za operativno-nastavne poslove VRS, bude okrivljen  i za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, zbog "oportunističkih ubistava u Potočarima".

 Tužilac ne namjerava da se žali na visinu kazne, koja je u Miletićevom slučaju 19 godina.