Sud BiH
0

Tužilaštvo traži produžetak pritvora optuženima za genocid

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je da sud produži pritvor četvorici bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, koji su optuženi za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Franc Kos zvani Slovenac i Žuti, Stanko Kojić zvani Geza, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja zvani Zoka terete se za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (opština Zvornik).

Državni tužitelj Dubravko Čampara kazao je da je produženje pritvora neophodno, jer postoji mogućnost da optuženi Kos i Kojić pobjegnu u Sloveniju i Srbiju, čija državljanstva posjeduju, dok bi Golijan i Goronja, boravkom na slobodi, imali mogućnost vršenja utjecaja na svjedoke i saučesnike, te narušavanja javnog reda i mira.

Kako javlja Birn Justice Report, sve odbrane, osim advokata prvooptuženog Kosa, usprotivile su se prijedlogu Tužilaštva, smatrajući da ne postoje uvjeti za produženje pritvora. Sud će odluku donijeti naknadno.

U svom izlaganju tužilac je napomenuo i da je drugooptuženi Kojić prije izvjesnog vremena promijenio prezime, a sve u cilju izbjegavanja odgovornosti pred Sudom BiH.

Milan Romanić, advokat optuženog Kojića kazao je da je njegov branjenik uzeo ženino prezime, te da je to u čitavom svijetu "normalna i legitimna stvar“.

"Ako može supruga da uzme muževljevo prezime, zašto to ne bi nekada uradio muž - uzeo suprugino prezime. To je svuda u svijetu normalno i ne vidim razlog da se zbog toga mom branjeniku odredi pritvor. To je ugrožavanje ljudskih odnosno muških prava“, napomenuo je Romanić.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kos kao komandant, a Kojić, Golijan i Goronja kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Kos i Kojić su nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka, prema optužnici Tužilaštva, tragali za preživjelima, koje su potom “ubijali hicima iz pištolja”.