BiH
1

Tužilaštvo traži najmanje 30 godina zatvora za Ratka Dronjka

SRNA
U završnoj riječi na suđenju za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Drvaru, Tužilaštvo BiH je zatražilo zatvorsku kaznu ne manju od 30 godina za Ratka Dronjka, koji je tokom rata bio upravnik zatvoreničkog objekta u školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica". Tužilaštvo smatra Dronjka odgovornim, između ostalog, i za smrt najmanje pet civila iz Kulen Vakufa koji su bili zatvoreni u školi "Slavko Rodić".

"Po odobrenju Dronjka je dolazila policija i tukla ih, a pridružili su se i stražari", navela je tužilac Džemila Begović.

Dronjak je optužen da je tokom rata, na mjestu upravnika zatvoreničkih objekata i logora u Drvaru, sa stražarima i pripadnicima Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ svjesno učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva, prenio je Birn.

Optužen je i za učešće u organizovanju nezakonitog zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Autonomne regije Krajina, koja je obuhvatala Ključ, Kupres, Sanski Most i druge gradove.

Na teret mu je stavljeno i učešće u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika u školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica".

Dronjkova odbrana će završnu riječ iznijeti 17. maja.