ICTY
0

Tužilaštvo traži 35 godina zatvora za Vlastimira Đorđevića

FENA
Haško tužilaštvo zatražilo je da bivši pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević bude osuđen na zatvorsku kaznu od 35 godina do doživotne robije, izjavila je u srijedu glasnogovornica Haškog suda (ICTY) Nerma Jelačić.

Jelačić je na redovitoj konferenciji za novinare u Haškom sudu rekla kako je Đorđevićeva odbrana potvrdila da će danas, nakon što iznese završne riječi na procesu, zatražiti oslobađajuću presudu.

Optužba na suđenju Đorđeviću u utorak je nakon iznošenja završnih riječi zatražila zatvorsku kaznu od 35 godina, saopćeno je iz ICTY-a.

Đorđević je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine. Optužnica ga tereti za deportaciju, prisilna premještanja, ubojstvo i progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi.

Đorđević je uhićen 17. juna 2007. godine u Budvi, gdje se krio pod lažnim imenom i istog tog dana navečer prebačen je u pritvorsku jedinicu ICTY-a u Sheveningenu.

Suđenje Đorđeviću počelo je 27. januara prošle godine, tužilaštvo je završilo s izvođenjem svojih dokaza 28. oktobra 2009. a obrana 20. maja ove godine.