BiH
0

Tužilaštvo traži 35 godina zatvora za Božidara Kuvelju

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnim riječima da Božidar Kuvelja bude osuđen na 35 godina zatvora za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tužilac Ibro Bulić je ustvrdio kako “djelimično priznanje” optuženog Kuvelje tokom istrage, kao i ispitani svjedoci, uključujući i kolege optuženog iz jedinice, nedvojbeno govore da je optuženi učestvovao u prisilnom premještanju stanovništva iz Potočara, kao i u pogubljenju muškaraca u hangaru Kravica u julu 1995. godine.

“Optuženi je rekao da nije došao u Kravicu da ubija muškarce, već da ubije preživjele, a na upit tužioca da li je bacao bombe, kazao je da je možda bacio koju”, kazao je tužilac Bulić.

On je dodao da je optuženi, koji je bio pripadnik Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS), u istrazi također rekao da je učestvovao u odvajanju muškaraca u Potočarima.

“Svjedok KB-116 je kazao da su, nakon što je odred iz Šekovića napustio područje Kravice, došli pripadnici Centra za obuku Jahorina i tada je naređeno grupi od 30 zarobljenika da izađu iz hangara, a poslije toga je komandir Neđo Milidragović dao puškomitraljez Kuvelji i on je iz ležećeg položaja pucao”, naglasio je tužilac.

Prema presudama Tribunala Haagu i Suda BiH, u ubijanju oko 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici učestvovali su pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, a kasnije su ih zamijenili pripadnici Centra za obuku s Jahorine.

Tužilac Bulić je podsjetio i na izjavu svjedoka KB-102, koji je ispričao kako je na prevaru pozvano od 70 do 100 muškaraca da izađu iz hangara, nakon čega je uslijedila paljba, i kako su ubijeni za nekoliko minuta.

“Kuvelja je ovom svjedoku rekao da se izmakne, i nakon što su zarobljenici ubijeni, pucano je u preživjele”, rekao je tužilac, napomenuvši da je svjedok KB-117 naveo kako je siguran da je optuženi pucao u preživjele.

Prema riječima Bulića, genocidnim planom zamišljeno je da stanovništvo iz zaštićene enklave Srebrenica bude prisilno premješteno, a da se nakon toga pobiju muškarci.

“Kuvelja je bio pomagač u izvršenju ovog djela i sam razmjer stradalih, kao i činjenica da mnogi nisu saznali za sudbinu svojih najmilijih, otežava krivično djelo. Shodno tome Tužilaštvo traži dugotrajnu kaznu zatvora od 35 godina”, rekao je Bulić.

Odbrana će završne riječi iznijeti 6. decembra, prenosi BIRN Justice Report.